Prostreno.cz

Nadměrné pití ledového čaje se vám může vymstít

Kila navíc, zvýšené riziko cukrovky, migrénu nebo vážné mozkové poruchy. Tohle všechno prý můžete „vyfasovat“, když budete popíjet více jak šest sklenic ledového čaje denně. O jeho složkách vědci nemají valné iluze!

Že pitný režim je naprosto zásadní, o tom zřejmě už nikdo nepochybuje. Ostatně, jak by také mohl! Odborníci totiž neustále připomínají, že nedostatek tekutin způsobuje bolesti hlavy, svalové křeče, únavu i záněty močových cest. Žádnou výjimkou podle nich nejsou ani prudké výkyvy nálad, nízký krevní tlak či nevolnost. Říkáte si, že vás se to netýká, protože zodpovědně pijete kupovaný ledový čaj, jenž vám při momentálních příjemných teplotách chutná dvojnásob? Nechceme vám o tomto nápoji kazit iluze, nicméně experti nabádají k opatrnosti. Proč byste to s ním neměli přehánět?

Hrozba nadváhy, která číhá v každé kapce

Pokud s blížícím se létem začínáte pracovat na své postavě, bude bezpečnější zavlažovat své útroby raději vodou s citronem. Když se američtí vědci prostřednictvím své nedávné studie zaměřili na složení průmyslově vyráběných ledových čajů, šla jim z toho doslova hlava kolem. Jejich analýza bohužel prokázala, že většina nabízených výrobků obsahuje skutečně velké množství konzervačních látek, aromat, cukru a umělých sladidel, která jsou spojována s nadváhou, neboť povzbuzují tělo k ukládání tuku.

Počítejte také s rizikem cukrovky

Jste teď z vašeho oblíbeného občerstvení poněkud nesví? Bude hůř. Specialisté se rovněž domnívají, že jeho nadměrná konzumace (6 a více sklenic denně), může vlivem přítomného cukru vyvolat inzulínovou rezistenci. To znamená, že organismus nebude moci snadno absorbovat glukózu v krvi, takže zatouží po větším množství inzulínu. Postupem času se tak může vyvinout diabetes 2. typu i vážné srdeční potíže. Tedy alespoň podle lékařů.

Migréna. Tu můžete mít dnes a denně

Americká výživová poradkyně Mary D. Eades ve své knize o hubnutí odhaduje, že aspartam (umělé sladidlo nacházející se v ledových čajích), zvyšuje frekvenci nepříjemné migrény až o 50 %. S tím samozřejmě souvisí i ostatní nepříjemné příznaky, konkrétně pak závratě, třes těla a poruchy vidění. Odbornice také poukazuje na to, že vysoké dávky aspartamu podávané po dobu sedmi měsíců se často dávají do souvislosti s mozkovými poruchami. Taky nic moc prognóza! Ještě pořád máte chuť na další „porci“ studeného čaje? Pak si udělejte raději domácí, alespoň budete vědět, co pijete!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat