Prostreno.cz

Superpotraviny zlepšující zdraví i imunitu

Chcete mít energie na rozdávání? Nebo je vám milejší raději zvýšená ochrana před kardiovaskulárními chorobami či osteoporózou? Tak či tak zařaďte do jídelníčku spirulinu, rybí olej nebo chlorellu!

Věřili byste tomu, že výraz „superpotravina“ byl poprvé použit na počátku 20. století? Tehdy ovšem rychle upadl v zapomnění. Jako by snad čekal na chvíli, kdy se lidé začnou více zajímat o zdravý životní styl, jemuž přizpůsobí i své stravování. Vzhledem k tomu, že takové období nedávno nastalo, dostalo se toto označení do povědomí široké veřejnosti. Ani vy se nebráníte konzumaci přírodních darů s blahodárnými schopnostmi? Pak do jídelníčku zařaďte tyhle superpotraviny, které odborníci vychvalují do nebes!

Spirulina, téměř historický unikát

Tmavozelená vodní mikrořasa je prý jedním z nejbohatších mikroorganismů na zemi, přičemž její účinky znali již staré národy Inků, Aztéků a Asiatů. I moderní věda však potvrzuje, že spirulina detoxikuje játra, krev a ledviny, zatímco chrání před působením volných radikálů. Zároveň zlepšuje látkovou výměnu, reguluje hladinu cholesterolu a předchází kardiovaskulárním chorobám. Na seznam jejích pozitiv patří i to, že působí jako probiotikum, odstraňuje zácpu a příznivě ovlivňuje nervový systém.

Chlorella, doporučovaný doplněk stravy

U zelené ještě zůstaneme, protože na scénu přichází chlorella. Složení této sladkovodní řasy je natolik komplexní, že vám poskytne širokou škálu cenných látek. Jmenovitě vitaminy A, C, D, E a B. Dále minerály, jako jsou železo, vápník, zinek, hořčík a fosfor. Tento vychvalovaný „doplněk stravy“ je rovněž unikátní zásobárnou antioxidantů, bílkovin a vlákniny. Díky dobré stravitelnosti se až 80 % těchto živin dostane přímo do vašeho organismu, což se neobejde bez kladné odezvy. Zázrak existující již několik miliard let posiluje imunitu, urychluje hojení ran a tlumí záněty. Také pomáhá v případě alergií a bojuje proti únavě. Pozitivní vliv má rovněž na trávení.

Rybí olej. Podpora nejen pro mozek

Tuk získávaný většinou z lososů, sleďů, makrel, sardinek a ančoviček patří mezi bohaté zdroje omega-3 mastných kyselin. Proč ho užívat pravidelně? Poznatky studie publikované v časopise Nutritional Neuroscience sdělují, že mazlavý produkt snižuje symptomy špatných nálad i depresí, a to včetně těch poporodních. Dále napomáhá zlepšení paměti, předchází předčasnému stárnutí buněk a přispívá ke snížení indexu tělesné hmotnosti. Aby toho nebylo málo, platí za báječnou oční výživu a poskytuje prevenci před osteoporózou.

Zdroj: názory autora, www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat