Prostreno.cz

Na pupínky a mastné vlasy pomáhá cibule

Cibule je neuvěřitelně všestrannou zeleninou. Asi žádná kuchyně se bez této rostliny neobejde. Víte ale, že má i nepřeberné množství léčivých účinků? Pomůže od parazitů i plísní!

Cibule obsahuje silici účinkující výrazně dezinfekčně, dále fosfor, vápník, fluor, vitaminy C, B, E, A a mnoho dalších látek. Upravuje střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnosti žlučník a trávení a má močopudný účinek.

Dále snižuje krevní tlak, uklidňuje nervy, příznivě ovlivňuje činnost štítné žlázy, působí proti nachlazení, hlístům i jiným střevním parazitům. Má dráždivý vliv na játra a slinivku břišní.

Tato zelenina je rovněž účinným prostředkem proti kašli, zánětu průdušek, angíně, zahlenění, chrapotu, dobře účinkuje proti bakteriálním nebo plísňovým onemocněním dýchacích cest. Při rýmě se její šťáva vkapává do nosu, při bolestech ucha s ní lze tento orgán vykapávat. Cibulovou šťávu můžete použít na špatně se hojící rány nebo vředy. Ovšem i přímá konzumace není na škodu!

Když se přihlásí nemoc

Nejjednodušší je užívat cibuli čerstvou. Pro dosažení nejlepších výsledků ji jezte bez tepelné úpravy. Množství a způsob konzumace záleží na osobním vkusu. Hodí se do vaječné omelety, na tlačenku, jako posyp na chléb s máslem, ale i jako příloha k masu. K léčivým účelům se podává také ve formě šťávy přidané třeba do čaje. Známá je kombinace cibule v medu. Cibuli je možné výborně uplatnit i v kosmetice, a to zejména v té vlasové.

Výtažky ze silice (šťáva z cibule smíchaná s vodou) omezují maštění vlas a tvorbu lupů a prokrvují pokožku hlavy. Společně s jablečným octem cibule dokáže odstranit tmavé fleky na kůži. Smíchejte ve stejném poměru šťávu z cibule a jablečný ocet a potírejte touto směsí dvakrát denně postižené místo. Hyperpigmentace nebo skvrny způsobené sluncem brzy zmizí. A pozor, cibule pomáhá i proti akné.

Do jednoho litru vody dejte jednu oloupanou rozčtvrcenou cibuli, můžete přidat i špetku fenyklu nebo majoránky. Deset minut povařte, poté odvar přeceďte a cibuli vyjměte. Odvarem oplachujte pleť a postižená místa alespoň dvakrát týdně.

Zdroj: www.beautytips.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat