Prostreno.cz

8 maličkosti, které vám pomohou zhubnout. Definitivně

Pravidelně a zdravě jíst, nezapomínat na pohyb. Asi tak by se dala shrnout základní pravidla, jichž se musíme držet, chceme-li se zbavit kilogramů navíc. Pomoci nám však mohou i zdánlivé maličkosti.

1. Modrá je dobrá

Všimněte si, jak jsou barevně koncipovány fast foody. Červená, žlutá, oranžová… Jsou zkrátka barvy, které v nás vyvolávají chuť k jídlu, a pak také existují ty, jež nás naopak od konzumace odrazují. Královnou takových barev je modrá. Nemusíte si s ní rovnou vymalovat jídelnu, úplně stačí, když si pořídíte modré talíře. Uvidíte, že nebudete mít nutkání se přejídat.

2. Vajíčka k snídani

Podle studie, jež byla uveřejněná v roce 2008 v časopise International Journal of Obesity, hubnou snáze lidé, kteří si dopřávají k snídaji vajíčka. Jak na to vědci přišli? Jedna skupina dobrovolníků snídala vejce, druhá pak bagely o stejné energetické hodnotě. „Vajíčkáři“ zhubli v průměru o 65 % více než „bageláři“. Důvodem je podle autorů studie vysoký obsah bílkovin ve vejcích, které zajistí, že je člověk delší dobu sytý, a nemá proto tendenci neustále něco pojídat.

3. Bez televize

Skutečnost, že bychom neměli během jídla koukat na televizi, není pouze záležitostí správné etikety stolování, ale má i hlubší podstatu. Pokud naši pozornost přitáhne obrazovka, už se vůbec nevěnujeme tomu, co a kolik toho jíme. Zkrátka bezmyšlenkovitě konzumujeme, co nám přijde pod ruku. Podle výzkumů jsme dokonce schopni slupnout až o 40 % jídla více, než když nás nic nerozptyluje. Soustřeďte se na každé sousto, sníte toho mnohem méně. Nemusíte se bát, že by vám v televizi něco uteklo…

4. Plný talíř

O tom, že byste měli jíst z dětských talířů, jste určitě už slyšeli, je to ostatně oblíbený a účinný trik, díky němuž toho spořádáme o dost méně, než když jíme z nádobí připomínajícího spíše průměrné mlýnské kolo. Pak ale existuje ještě jedna teorie, a ta říká, že si klidně můžeme klasický talíř naplnit až po okraj. Ovšem vším, co k hlavnímu jídlu plánujeme sníst (tedy včetně salátu či případného dezertu) – není nutné snít vše najednou, ovšem pravidlo zní, že nesmíme sníst (např. za večer) už nic, co se na talíř nedostalo (pozor, tahle teorie samozřejmě už dopředu počítá s tím, že na talíři má místo pouze zdravé jídlo, nikoli například 8 knedlíků s kupou zelí a půl kilem vepřového!).

5. Hlavní je budoucnost

Nad každým jídlem se zamýšlejte jako nad jakousi investicí do budoucnosti. Rozhodně je nespojujte s minulostí nebo přítomností (aneb tu tyčinku si dneska zasloužím, když na mě byl v práci šéf tak nepříjemný/stejně už je to jedno, jestli sním všechny chipsy, když nejspíš nikdy nezhubnu apod.). Spíše si vždy klaďte otázku – co se stane, když to či ono sním? Bude-li odpovědí „prospěji svému zdraví/budu štíhlejší“ atd., pak je to vhodný pokrm pro vás.

6. Konec majonézy a spol.

Saláty jsou skvělá věc, chcete-li si udržet zdraví a štíhlou linii. Ovšem pozor na to, čím si je dochucujete. Většina předem připravených dresinků, kež koupíte v obchodě, nemá se zdravou stravou a hubnutím nic moc společného. Takže se jim vyhněte a připravte si zálivku sami. Zrovna tak z lednice odstěhujte majonézu, tatarku, kečup apod. Ušetříte si spoustu zbytečných kalorií.

7. Méně není vždycky více

Odrazují vás nejrůznější diety a snahy o hubnutí tím, že se při nich musíte vzdát svých oblíbených jídel? Pak vězte, že to není tak úplně pravda. Namísto zakazování si určitých potravin naopak jiné přidejte – nejlépe ovoce a zeleninu. Zkrátka do svého jídelníčku přidejte maximum zeleniny a ovoce a uvidíte, že ostatních pokrmů už ani tolik nespořádáte. Příjem kalorií tím účinně snížíte, ale nějakou tu neřest na talíři si klidně můžete dopřát (jen nebude v takovém množství jako dřív).

8. Oddechový čas

Na naši postavu má neblahý vliv i stres, to je známá věc. Proto bychom si měli osvojit nějakou techniku, jež nám pomůže na chvíli „vypnout“ a od stresu se odpoutat (například v práci apod.). Zkuste, až vás zase v kanceláři nadřízený/podřízený rozčílí, na 10 minut zavřít oči, zhluboka dýchat a v duchu si opakovat nějakou mantru, jež vás dokáže uklidnit. Zabráníte tak zvýšené hladině kortisolu, stresového hormonu, který se mimo jiné podílí i na ukládání tuku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat