Prostreno.cz

Na bolavé svaly či klouby se první pomoc skrývá v kuchyni

Přepískli jste to s cvičením, takže vás „bolí celý člověk“? Nezoufejte a nespílejte osudu, že kvůli vidině štíhlých křivek nemůžete ani vyjít schody. Raději si naordinujte pálivou papričku nebo tymiánový čaj! I křenová náplast vás dostane z nejhoršího!

Před příchodem plavkové sezony na své postavě pracuje kdekdo, takže fitcentra praskají ve švech a na běžeckých stezkách jsou zácpy. Ani vás tahle předletní příprava neminula? Pak se vám možná občas stane, že to s fyzickou aktivitou lehce přeženete, takže následující den trpíte bolestmi svalů či kloubů. Trefa? Měli byste vědět, že v takové krizi nejste sami. Ulevující pomocníky totiž skrývá vaše kuchyň! O kterých přesně je řeč?

Křenová placka místo náplasti. Proč ne?

Tenhle zlepšovák patří mezi nejstarší babské rady, což mu však na účinnosti nijak neubírá. Záchranný obklad si připravíte ze třech lžic strouhaného křenu, jedné lžíce octa a trochy mouky. Jakmile z těchto mocných ingrediencí vytvoříte placku, kterou si následně přiložíte na postižené místo, hned vám bude lépe. Nutno ještě zmínit, že pokud by snad „křenová náplast“ začala trochu pálit, posuňte ji o kousek výš, aby nedošlo k podráždění pokožky.

Chilli papričky jsou sázkou na jistotu

Pálivé papričky jsou známou dietní trefou – a to přímo do černého. Ze závěrů nedávné americké studie zveřejněné v časopise Journal of Nutritition and Vitaminology vyplynulo, že každodenní konzumace této ďábelské potraviny zrychluje metabolismus přibližně o 25 až 30 %. Vědci si to vysvětlují obsahem kapsaicinu, který ovšem nepomáhá jenom při hubnutí. Tato sloučenina zároveň tlumí bolesti nejrůznějšího původu, zatímco stimuluje produkci šťastných hormonů. Dáte si kousek? Být vámi, neotálíme ani minutu.

Nezklame vás ani tymián

Tymián je vždyzelený polokeř dorůstající do výšky 20 až 40 cm, který se pro své léčebné schopnosti využívá celá tisíciletí. Ve středověku se kupříkladu vkládal pod polštář pro lepší spánek a hezčí sny. Starověcí Řekové si ho zase přidávali do lázně za účelem zlepšení fyzické kondice. Některé prameny uvádí, že fanouškem tymiánu byl i makedonský král a vojevůdce Alexandr Veliký. Proč byste si z něj měli udělat čaj i vy? Britský výzkum uskutečněný na Univerzitě Leeds Beckett poukazuje na to, že tato voňavá bylinka díky vysokému podílu antioxidantů vykazuje antiseptické, analgetické a protizánětlivé schopnosti, jež si s bolestí různého původu hravě poradí. No vida, také řešení…

Zdroj: www.firstaid.com, www.healthline.com





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat