Prostreno.cz

Tilápie je levným dopingem pro mozek i kosti

Svět gastronomie objevil nový rybí hit. Tilápie! Jedná se o chutný a levný zdroj bílkovin. Doopravdy se na váš stůl nehodí? Porovnejte pro a proti, třeba vám pomůže i v boji proti stárnutí!

O tilápii se říká, že obsahuje příliš mnoho omega-6 mastných kyselin a příliš malé množství omega-3 mastných kyselin – a také těžké kovy. V dnešní době se chová na farmách, kde se setkává s růstovými hormony, které mají škodlivý vliv na zdraví člověka. I tak se jí však nedají odepřít určitá pozitiva. Jaká? Tahle ryba je plná bílkovin, vitaminů a minerálů a navzdory své horší pověsti má rozhodně má co nabídnout. V případě, že se jedná o tilápii divokou, nemůžete šlápnout vedle!

Výživa pro kosti

Tilápie obsahuje minerály, jako je vápník a fosfor, které jsou potřebné pro růst a kondici kostí. Několik nedávných studií ukázalo, že kolagen v této rybě je velmi užitečný v regenerativní medicíně.

Zabraňuje onemocněním, jako je rakovina

Stejně jako několik jiných druhů ryb, tilápie obsahuje selen a antioxidanty, které bojují proti rakovině a léčí nemoci související se srdcem. Selen snižuje aktivitu volných radikálů v těle, ale také působí proti oxidačnímu stresu. Zároveň zabraňuje mutaci zdravých buněk na rakovinné buňky. Vědci navíc zjistili, že antimikrobiální peptid v tilápii (krátký aminokyselinový řetězec) má protizánětlivé účinky a může být použit jako nová léčba rakoviny.

Je dobrá pro mozek

Konzumace tilápie může posílit mozkovou funkci. A to proto, že obsahuje omega-3 v množství, které zvyšuje neurologickou činnost. Tato ryba je také plná selenu, jak již bylo řečeno, a právě u toho bylo prokázáno, že chrání mozek před různými chorobami, jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a epilepsie. Pokud se tilápie dostane i na váš stůl, zvýšíte tok kyslíku do mozku, což pomáhá při vyrovnávání tekutin v celém těle.

Chrání srdce

Dalším přínosem tilápie pro zdraví je, že poskytuje dobrou péči o srdce. Ale pamatujte si, že je to případ tilápie divoké, která není která krmena chemikáliemi. Divoké tilápie mají v porovnání s těmi kultivovanými více omega-3 mastných kyselin. Podle nedávné studie právě omega-3 snižují vysoký krevní tlak a předcházejí srdečním infarktům, mrtvici a ateroskleróze.

Bojuje se stárnutím

Tilápie obsahuje antioxidanty a společně s vitaminy C a E pozitivně ovlivňuje vzhled a zdraví pokožky. Oba vitaminy jsou silnými antioxidanty, což znamená, že odstraňují škodlivé volné radikály, snižují zánět a stres. Výsledkem je, že kůže, kosti, orgány a buňky zůstávají aktivní a mladé.

Je vhodná při dietě

Hubnete? Výborně, pak je pro vás tilápie to pravé. Vysoký obsah bílkovin a málo kalorií se vám při redukční dietě bude hodit.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat