Prostreno.cz

Riziko zánětu dásní sníží omezená konzumace masa

Trpíte záněty dásní? Vyzkoušeli jste různé vodičky a speciální pasty, ale nic nepomáhá? Ať už za tímhle problémem stojí cokoli, změňte jídelníček. Rostlinná strava vám totiž v léčbě dost výrazně pomůže! Jakým způsobem?

Gingivitida je lékařské označení zánětu gingivy (dásní). Příčinou tohoto stavu bývá nahromadění plaku nebo bakterií na zubech. Gingivitida se stává nedestruktivním typem onemocnění parodontu, ale pokud se dlouhodobě zanedbává, může se proměnit v parodontózu, která končívá až ztrátou zubů. Zánět dásní se tedy nevyplácí brát na lehkou váhu (1).

Naštěstí se teď ukázalo, že rostlinná strava je při snižování příznaků gingivitidy účinná. Tak to aspoň vyplývá z nejnovější studie publikované v odborném časopise Journal of Clinical Periodontology (1).

Místo masa salát

Výsledky studie jasně ukazují možnost přirozeného snížení gingivitidy optimalizovanou dietou, která také podporuje celkové zdraví.

Pro tento pokus výzkumníci analyzovali 30 pacientů, kteří již trpěli zánětem dásní v experimentální a kontrolované skupině. Pacienti, kteří byli součástí studie, přešli na rostlinnou stravu, jež konzumovali celé čtyři týdny. Jejich jídelníček se tak obohatil o vitaminy, antioxidanty, vlákninu a další důležité látky. Podle výsledků, skupina, která přijala tuto novou dietu, zaznamenala významný pokles krvácení v důsledku zánětu dásní. Tito dobrovolníci také dosáhli zvýšení hodnot vitaminu D a mírný pokles hmotnosti.

Tajemství lékařů

„Dle našich zjištění by se tak stomatologové měli při léčbě zánětů dásní zabývat i stravovacími návyky svých pacientů a v souvislosti s tím poskytovat adekvátní doporučení. Tak vida, ono někdy vynechat maso přece jen neškodí.

Obecně je však při zánětu dásní nutné zlepšit pravidelnou ústní hygienu, nezbytná je spolupráce pacienta s lékařem, a to zejména v oblasti dokonalého čištění zubů správnou technikou a čištění prostorů mezi zuby mezizubními kartáčky a zubní nití. U akutních forem a pacientů, kde je žádoucí velmi rychlé potlačení projevů zánětu dásně, je možné využít jako podpůrný prostředek i léčebné výplachy úst roztoky s obsahem chlorhexidinu. Základem však vždy byla a bude pravidelná péče.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8621734/, www.wikipedia.org, www.eatthis.com





Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat