Prostreno.cz

Žluté ovoce je nadupanou domácí lékárničkou

Výběr ovoce v obchodě je všem známý proces. Zajímá nás cena, vzhled, čerstvost? Ale zkoušeli jste kritérium výběru zúžit pouze na barvu? Konkrétně na tu žlutou?, Takto barevné ovoce se totiž hodí k tišení problémů trávicího traktu, ale i k podpoře krásy a oddálení stárnutí! Jak tohle celé funguje?

Ananas, jablka, angrešt, banány, meruňka, grapefruit, žlutý meloun, citrony, nektarinky, pomeranče, papája či broskve? Žluté plody díky své barvě působí optimisticky, ať už se jedná o ovoce, nebo třeba zeleninu jako kukuřice, žluté papriky, brambor či dýně. Jejich slunná barva bývá příslibem toho, že tyhle dobroty obsahují antioxidanty, jako je třeba betakaroten, dále pak flavonoidy, lykopen či draslík. V překladu řečeno, jedná se o domácí lékárnu!

Méně vrásek, více vitaminů a dalších živin

Výše uvedené živiny jsou důležitou součástí budování zdravých kostí, kůže a zubů a výrazně zlepšují zdraví srdce, zažívací a imunitní systém. Přítomnost vitaminu C také pomáhá pleti vyrábět kolagen, takže se dá říct, že pravidelná konzumace žlutých plodů působí proti stárnutí, udržuje pleť pružnou a mladistvě vypadající. „Vedlejším účinkem“ céčka je i péče o klouby. Při jakémkoli problému, například úrazu, zlomenině či nemoci je vhodné v rámci podpůrné léčby zařadit na svůj jídelníček právě „žlutou“, a to i z několika dalších důvodů.

Vitamin A v plodech se žlutým nádechem je zase důležitý pro zdraví očí a snižuje riziko makulární degenerace, což je onemocnění, které postihuje sítnici a způsobuje ztrátu oka a vidění. Antioxidanty zároveň pomáhají bojovat s volnými radikály. A tím to pořád ještě nekončí.

Konec s hypertenzí

Budete-li si denně dopřávat nějaký ten banán, žlutý meloun či citron, snížíte riziko vzniku rakoviny prostaty, zkrotíte vysokou hladinu cholesterolu a krevní tlak. Zároveň podle vědeckých zjištění poskytnete svému organismu prevenci proti Alzheimerově a Parkinsonově chorobě.

Žluté plody také obsahují významnou úroveň vlákniny, jež pomáhá udržovat trávicí systém v chodu. Jsou tak vhodné pro všechny, kdo trpí na problémy s trávením, nadýmají se, chtějí zabojovat proti plynatosti a pocitu těžkého žaludku. Ostatně, mnoho dietních chyb, které s létem přicházejí, se dají zmírnit právě přísunem žlutých plodů. Takže, co si dnes dáte na svůj talíř?

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.firstaid.com





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat