Prostreno.cz

Proč si každý den dělat čaj z kurkumy a kajenského pepře

Srdce v kondici a trávení, které šlape jako švýcarské hodiny? To jsou výhody, jež vám nabízí horký nápoj z kuchyňských ochucovadel. Ke všemu urychluje metabolismus a zlepšuje psychické rozpoložení!

Zlatá bohyně nebo omezené zlato. To jsou „přezdívky“ kurkumy, která je podle dochovaných údajů používána již 10 tisíc let, a to jako medikament, ochucovadlo i zkrášlující prostředek. O kvalitách tohoto koření se ve svém deníku dokonce zmiňoval i benátský kupec a cestovatel Marco Polo, jež si ho velice oblíbil. Několik tisíciletí si lidé léčí nejrůznější neduhy i kajenským pepřem, který z botanického hlediska nemá s klasickým pepřem nic společného, neboť se jedná o mleté sušené chilli papričky. Co se stane, když obě tyto přísady smícháte dohromady?

Zázračná medicína, která nemá konkurenci

Máte po ránu ve zvyku pít šálek kávy, abyste se trochu vzpružili? Možná by neškodilo „vstávací harmonogram“ trochu upravit. Pokud si ještě před kofeinovým nakopávačem dopřejete nápoj připravený z výše zmíněných ingrediencí, na vaše zdraví to bude mít pozitivní dopad. Onen blahodárný životabudič se skládá z poloviční čajové lžičky kurkumy, stejného množství kajenského pepře, trochy citronové šťávy a medu, jímž tekutinu dochutíte. Jaké účinky pro zdraví se skrývají v každém doušku?

Prevence srdečních chorob

Závěry thajského průzkumu uskutečněného na tamní univerzitě Chiang Mai sdělují, že indický šafrán ve spolupráci s „ďábelským parťákem“ snižuje pravděpodobnost infarktu o celých 56 %. Lékaři si to vysvětlují kombinací protizánětlivých a antioxidačních účinků, jež podporují celý kardiovaskulární systém.

Štíhlé křivky a ustavičně dobrá nálada

Poznatky americké studie zveřejněné v časopise Journal of Nutritition and Vitaminology zase informují o tom, že pravidelná konzumace zmíněného „občerstvení“ urychluje metabolismus o bezmála 30 %. Tajemství tohoto jevu tkví v obsaženém rostlinném alkaloidu kapsaicinu i žlutém barvivu kurkuminu. Spolupůsobení těchto látek navíc stimuluje produkci šťastných hormonů, tudíž přispívá ke zlepšení nálady, přičemž snižuje riziko depresí a úzkostných stavů.

Trávení vás nenechá ve štychu 

Další nespornou výhodou jmenovaného čaje je, že napravuje pošramocené trávení, zatímco ulevuje od nadýmání, pocitu plného břicha, zácpy i nevolnosti. A co víc, tekuté aromatické léčivo začíná fungovat bezprostředně po „požití“! Je tohle řešení zažívacích obtíží, které jste tak dlouho hledali?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat