Prostreno.cz

Lískové ořechy prospívají srdci, mozku i vzhledu

Jsou malé, ale šikovné. Nižší pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob, lepší výkonnost při cvičení a rychlejší regenerace! To vše vám zajistí lískové ořechy.

Na to, že ořechy jsou zdravou a prospěšnou potravinou, odborníci poukazují poměrně často. Vždyť ty vlašské regulují tlak, pistácie uklidňují při stresu, kešu působí proti tvorbě žlučových kamenů a mandle zase pomáhají při hubnutí. Jaké výhody vám nabízí ořechy lískové? O těchto benefitech jste možná ještě neslyšeli!

Mozek v kondici a úleva od alergií

Chutná úroda lísky obecné obsahuje cenné fytochemikálie, jako jsou proanthokyanidiny, kvercetin a kaempferol, jež náleží do skupiny flavonoidů. Jen pro vysvětlenou, flavonoidy jsou látky známé pro své silné antioxidační působení, které zlepšují kognitivní funkce a tlumí symptomy alergií, zatímco regenerují a zpevňuji cévy.

Nižší pravděpodobnost srdečních chorob

Kulatým přátelům dobré kondice nelze odepřít ani to, že platí za bohatý zdroj kyseliny olejové. Ta je velmi účinná při snižování hladiny škodlivého cholesterolu, čímž významně omezuje pravděpodobnost vývoje kardiovaskulárních onemocnění. Lékaři se rovněž netají názorem, že zároveň zabraňuje všemožným zánětům, proto je prevencí diabetu, depresí, migrény i chronické únavy.

Báječný doping pro sportovce

Lískové oříšky poskytují i aminokyselinu arginin, která přímo ovlivňuje produkci oxidu dusnatého a tím i krevní oběh. Výsledkem je pak efektivnější zásobení svalů živinami, lepší výkonnost při cvičení, svižnější růst svalové hmoty nebo větší schopnost regenerace. Pochutnejte si před tréninkem na pár kouscích a překonáte všechny své dosavadní rekordy!

Delší mládí i silnější imunita

Již několikrát zmíněné tvrdé plody mají i další nesporná pozitiva, která by vám rozhodně neměla uniknout. Už jste slyšeli o tom, že z nich načerpáte neskromné množství vitaminu E? Ano, ten bojuje proti vráskám a zpomaluje biologický proces stárnutí, ovšem souběžně upevňuje obranyschopnost a ochraňuje červené krvinky před poškozením. A to se samozřejmě jenom hodí…

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.nuthealth.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat