Prostreno.cz

Jak moc jsou škodlivé vitaminové dopňky stravy

Obvykle stojí pár korun a k dostání jsou nejen v supermarketech, ale i u benzinových pump. Ano, vitaminové doplňky stravy se dnes dají koupit naprosto kdekoli. Skutečně však organismu poskytují to, co avizují? A nemohou mu spíš ublížit?

Užíváte vitaminy prostřednictvím doplňků stravy? Výzkumníci z americké Tuftsovy univerzity varují. Zjistili totiž, že i když jsou živiny z potravin spojeny s delším životem, nelze totéž říct o vitaminových doplňcích. Jak na to přišli?

Vědci analyzovali data více než 27 000 dospělých v USA. Chtěli vyhodnotit souvislost mezi výživovými doplňky a úmrtností. Zjistili, že „nižší riziko úmrtí spojené s dostatečným příjmem vitaminů K a hořčíku v potravinách je nezvratitelné, ovšem to samé se netýká potravinových doplňků“.

Jen si tak utrhnout ze stromu a jít

Navíc vědci zjistili, že dostatek vitaminu K, vitaminu A a zinku ve zdravé, čerstvé stravě snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Již zmiňované doplňky však takovou sílu nemají. Kromě toho vědci uvedli, že příliš mnoho vápníku z těchto produktů, tedy příjem vyšší než 1000 miligramů denně, zvyšuje riziko úmrtí na rakovinu. Ovoce a zelenina tedy v tomto směru hrají prim.

„Vzhledem k tomu, že potenciální přínosy a škody způsobené užíváním doplňků jsou nadále studovány, existuje souvislost mezi nadměrným příjmem živin a nepříznivými výsledky, včetně zvýšeného rizika některých typů rakoviny,“ apeluje MUDr. Fang Fang Zhang, hlavní autor výzkumu. „Naše výsledky podporují myšlenku, že zatímco užívání doplňků stravy přispívá ke zvýšené úrovni celkového příjmu živin, věc má i svoji temnější stranu,“ dodává odborník.

Kvalita versus kvantita

Ovšem, aby bylo jasno, existuje několik legitimních důvodů, proč doplňky stravy přijímat. Můžete například zvážit užívání zinku, mědi a vitaminu B, pokud trpíte na zánětlivé onemocnění střev. V případě osteoporózy je zase vhodné přijímat vitamin D a vápník. Vždy je však lepší spolehnout se na živou stravu a celé potraviny.

Jestli se chystáte přece jen vsadit na doplněk, pro začátek se vyhněte nákupu produktů z Číny, kde volnější předpisy nezaručují kvalitu. Zároveň se vyvarujte látce zvané L-tryptofan, která je spojena s neurotoxickými reakcemi.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat