Prostreno.cz

Pálivou žáhu zklidní salátové okurky

Venku je konečně teplo, za nedlouho tak propukne sezona okurek. V obchodech jich jsou hromady za pár korun, tak proč tuto zeleninu nevyužít na maximum. Okurky jsou velmi oblíbené při redukci hmotnosti, jsou plné vody, vlákniny a mají minimum kalorií. To ale není zdaleka všechno. Dejte okurkám zelenou!

Všestranné využití okurky není nic nového, přínosná je nejen jejich konzumace, ale je i spoustu kosmetických triků. Máme pro vás několik důvodů, proč byste ji neměli zapomínat přidávat na talíř a občas i na pleť.

Bolest hlavy

Bolest hlavy bývá většinou způsobená nedostatečným příjmem tekutin. Vyzkoušejte preventivně i při bolesti nakrájet okurku a dopřejte si malou svačinku. Okurka je plná vody a také látky v ní obsažené napomáhají tlumit bolest. Velmi účinná v akutních stavech je i okurková šťáva.

Doplní tekutiny i energii

Okurky jsou velmi vyhledávanou zeleninou při redukční dietě, jsou plné vody a zasytí. Okurka obsahuje až 96 % vody a je plná vitaminů A, B i C, díky kterým posílíte imunitu a dodáte tělu energii.

Pálení žáhy

Okurka neutralizuje žaludeční kyseliny, a tím také zmírňuje pálení žáhy. Pokud vás tenhle problém trápí, zařaďte okurku jako zdravou odpolední svačinku a nezapomeňte si ji přidat i jako oblohu k večeři. Okurky také působí preventivně proti vředům, hned o další důvod navíc. Okurky navíc napomáhají vyplavovat toxiny z těla toxiny, a tak pomáhají i k lepší funkci ledvin.

Krevní tlak

Podle vědecké studie je prokázáno, že pravidelná konzumace okurek reguluje hladinu krevního tlaku. Je to přisuzované přítomnosti draslíku, který je jak známo působí jako vazodilatátor a uvolňuje napětí cév a tepen. Tak proč to nevyzkoušet?

Zápach z úst

Pokud se po obědě obáváte ze zápachu s úst, nezapomeňte si k jídlu objednat okurkový salát nebo bohatou okurkovou přílohu. Pachy v ústech se zneutralizují a ani na pracovním obědě se nestane žádné faux pas.

Péče o pleť

A nyní se již dostáváme k jejímu vnějšímu použití. Také pobíháte doma se slupkami od okurek na obličeji, proč ne. Jednotlivé vitaminy se podílí na zlepšení kvality pleti. Díky obsahu vody, draslíku či hořčíku pomáhá okurka proti otokům, plátky okurky můžete použít na opuchlé oči, suchou pokožku či na spáleniny od slunce.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6702398/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat