Prostreno.cz

Lákavé ovoce plné cukru

Cukr je něco never ending story. Všichni vědí, že by se měl konzumovat s mírou, ale pravděpodobně ho nikdy nikdo nevyřadí ze svého denního režimu. Taky s jeho množstvím trochu bojujete? Pak si dejte pozor na tyhle druhy ovoce!

Je strach z ovoce oprávněný? Cukr v něm nalezený se liší od standardních sladidel, jako je agáve, med, kokosový cukr, javorový sirup nebo granulovaný cukr. Tyto zdroje přidaného cukru mají vysoký glykemický index, což znamená, že se velmi rychle štěpí na glukózu. Kvůli tomu rychle stoupá a klesá hladina cukru v krvi a způsobuje tak nekontrolovatelný hlad.

Pokud jde o ovoce, je to trochu jiné, neboť sladké plody poskytují vlákninu, která zpomaluje zpracování cukru a tím pomáhá tělu vstřebávat ho postupně. Nic to však nemění na tom, že hlavně diabetici by se u určitých druhů ovoce měli mít na pozoru. Tyhle platí za zásobárnu cukru!

Liči

Obsah cukru v liči? 29 gramů na šálek. Na druhou stranu dodá tělu i 136 miligramů vápníku.

Mango

23 gramů cukru na šálek. Tak přesně tohle je bilance manga coby typicky letního ovoce. Díky němu však organismus obohatíte o vitamin A.

Třešně

20 gramů cukru na šálek. S takovým množstvím cukru na porci není divu, že někteří lidé třešně považují za bonbóny. Naštěstí jsou domovinou i pro antioxidanty bojující s rakovinou a „regenerační“ draslík.

Jablko

S nevinným jablkem střední velikosti dostanete do svého těla 19 gramů cukru a 25 gramů sacharidů. Jablka jsou bohatá také na antioxidanty, jako je vitamin C, které pomáhají udržet imunitní systém v chodu.

Pomeranče

Obsah cukru v pomeranči? 17 gramů na jednu oranžovou „kuličku“. Zatímco pro někoho je toto číslo vysoké, sluší se uvést, že pomeranč si zaslouží i obdiv. Je totiž plný antioxidantů (vitamin C) a minerálů (například selen). Navíc vláknina v něm ukrytá zpomalí vstřebávání cukru.

Hrušky

V jedné střední hrušce je k mání 17 gramů cukru, 6 gramů vlákniny, ale také vitaminy a minerály.

Kiwi

16 gramů na jeden šálek kiwi. Takový je stav u tohoto sladkého ovoce. S každým kouskem získáte téměř třikrát vyšší denní dávku vitaminu C a slušnou porci vitaminu K. A které další druhy ovoce patří ke zdrojům cukru? Opatrní buďte i v případě ananasu, červených hroznů, banánů, granátového jablka a fíků.

Zdroj: healthline.com, myfooddata.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat