Prostreno.cz

Mastné ryby nebo bobule: Potraviny pro lepší paměť

Smutná, ale pravdivá skutečnost lidské existence? S přibývajícími léty stárne i naše mysl. Kognitivní schopnosti stagnují, paměť se zhoršuje. Chcete-li tuhle pohromu odvrátit, servírujte ořechy i kurkumu!

Ne nadarmo se říká, že jídlo je 80 procent úspěchu. Řeč je sice hlavně o hubnutí, nicméně i v jiných oblastech platí, že jste to, co jíte. Jaké potraviny by měly patřit i na váš stůl? V případě zachování kognitivních schopností máte na výběr hned několik možností.

Mastné ryby

Omega-3 mastné kyseliny jsou silným jídlem pro mozek. Losos, tuňák, sleď, mušle, ančovičky, sardinky, makrely a pstruzi, to je to pravé! V každém stadiu života totiž hrají omega-3 mastné kyseliny klíčovou roli ve zdraví mozku. Například matky, které v době kojení konzumovaly rybí olej, mohly u svých čtyřletých dětí vypozorovat vyšší verbální inteligenci a vizuální rozpoznávací paměť. Omega-3 mastné kyseliny také pomáhají stabilizovat náladu a jsou účinnou prevencí klinické deprese a dalších závažných psychiatrických onemocnění.

Bobule

Jahody, borůvky, ostružiny a další bobulovité ovoce patří k bohatým zdrojům antioxidantů a fytochemikálií. Antokyaniny, kyselina kávová, katechin, kvercetin, kaempferol a taniny chrání mozek před neurodegenerativními chorobami, ale také zlepšují paměť, učení a celkové kognitivní schopnosti.

Ořechy

Ořechy jsou zásobárnou živin, bílkovin, vlákninu, vitaminů, antioxidantů a dalších fytochemikálií, jenž přispívají k metabolickému a srdečnímu zdraví. Obecně platí, že všechny druhy – třeba kešu, arašídy, mandle, vlašské či a pekanové ořechy, obsahují mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny zlepšující citlivost na inzulín. Všichni jmenovaní snižují riziko rakoviny a působí proti zánětům. Podle výzkumu, který publikoval britský časopis British Journal of Nutrition, jsou ořechy všeho druhu nejlepší potravinou na udržení zdraví mozku.

Kurkuma

Kurkuma, ostré žluté koření, je skutečně jedním z nejdynamičtějších léčivek na planetě. Kurkumin, tedy hlavní léčivá složka, posiluje zdraví, zlepšuje imunitu, brání depresi, podporuje trávení a chrání srdce. Jedná se o vynikající tonikum pro pokožku se silnými protizánětlivými, antioxidačními a protirakovinnými vlastnostmi. Četné studie potvrdily, že kurkumin zpomaluje nástup Alzheimerovy choroby, neutralizuje volné radikály a oddaluje degradaci neuronů. Při konzumaci lidmi, kteří mají Alzheimerovu chorobu, zlepšuje paměť a kognitivní výkon.

Tmavá čokoláda

Tmavá čokoláda, vyrobená ze 70 až 100 % čistého kakaa, je výborným zdrojem polyfenolů,  proanthokyanidinů a dalších antioxidantů. Podle studie zveřejněné v roce 2013, flavonoidy v tmavé čokoládě uplatňují řadu příznivých účinků na mozek. Interagují s buněčnými signálními cestami, spouštějí genovou expresi, pomáhají vytvářet dlouhodobou paměť, podporují tvorbu nových neuronů a zvyšují průtok krve mozkem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat