Prostreno.cz

Proč se vyplatí pít jablečný ocet

Jablečný ocet bere spousta hospodyněk pouze jako další ingredienci v salátové zálivce. Co takhle brát ho jako lék? Tohle o něm tvrdí vědci!

Jablečný ocet se v posledních letech stal populární složkou v detoxikacích a očistných kúrách, i když mnoho profesionálů říká, že je to všechno jenom nafouknutá bublina. Skutečně je to tak?

Tento druh octa se vyrábí vytlačováním šťávy z jablek, přidáním bakterií a kvasinek na podporu fermentace. Uvedený proces promění cukry na cennou jablečnou šťávu, přičemž všechny druhy octa obsahují kyselinu octovou, která je plná draslíku, aminokyselin a antioxidantů. Z toho pochopitelně plynou jisté zdravotní bonusy. Jaké?

Úbytek hmotnosti

Úbytek hmotnosti je pravděpodobně nejoblíbenějším účinkem jablečného octa. Jednu nebo dvě lžíce octa denně prý významně přispívá k nižší tělesné hmotnosti, a to již po 12 týdnech užívání. Na druhou stranu americká Mayo klinika neprokázala významný a dlouhodobý úbytek hmotnosti. Suma sumárum, ať už je to placebo efekt nebo kyselina octová, věc se má tak, že díky enzymům visícím na tuku jablečný ocet slibuje pomoc při hubnutí, i když je třeba provést další studium.

Kontrola hladiny cukru v krvi

Jedním z prokázaných účinků jablečného octa je zpomalení vyprazdňování žaludku (rychlost, kterou žaludek uvolňuje svůj obsah do dolního trávicího traktu). Když se tento proces vyprazdňování zpomaluje, cukry vstupují do krevního oběhu o trochu líněji, což se v některých případech skutečně hodí. Věda proto navrhuje, aby byl jablečný ocet účinnou doplňkovou léčbou pro kontrolu hladiny cukru v krvi, a to u lidí s diabetem 1. a 2. typu.

Snížení cholesterolu

Vysoká hladina cholesterolu vás může vystavit riziku srdečních onemocnění a mrtvice. Může jablečný ocet pomoci? Je to pravděpodobné. Špatný cholesterol a hladina triglyceridů se po osmi týdnech pití dvou lžic octa dvakrát denně snižuje, což potvrdil experiment na Astonské univerzitě ve Velké Británii.

Detox?

Mnoho lidí jablečný ocet používá při detoxikaci, přičemž někteří do něj přidávají koření, jako je třeba kajenský pepř. Tento nápad lze podle některých brát jako součást dlouhodobého nebo přerušovaného půstu. Myšlenkou je očistit organismus od toxinů. Je však důležité pochopit, že vlastní tělo je dobře vybaveno vlastním vrozeným (a poměrně silným) detoxikačním systémem, a je tu jen málo důkazů, že by mu v tomhle směru šlo nějak výrazněji pomoci.

Zdravotníci proto spekulují, zda jablečný ocet za tímto záměrem konzumovat či nikoli. Neexistuje totiž vědecká práce, která by uvedenou myšlenku mohla podpořit. Ať je to jak chce, „jablečňák“ minimálně zvyšuje energii. I to je přínosem.

Zdroj: mayoclinic.org, eatthis.com





Celkem 34 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat