Prostreno.cz

Vědomé stravování je novým trendem

Všímavé nebo také vědomé stravování dobývá svět! Co všechno obnáší a proč se bude líbit i vám?

Bezduchého stravování je běžnou součástí mnoha našich životů, a to kvůli rozptýlení, jako jsou telefony, nepřeberné množství nezdravých potravinových možností a tlak, který cítíme k mnoha úkolům. Je tu však nový trend, který se zaměřuje na lepší stravování. Jedná se o potravinovou strategii, jež z jídla těží maximum.

Co je všímavé stravování?

Myšlenka „všímavého stravování“ se váže k faktoru „teď a tady“, zaměřuje pozornost na to, co jíte.„Vědomá strava nám pomáhá uvědomit si, co jsme si dali do úst. Zkoumáte vůni a chutě, kterých si před tím nevšimli. Uvědomujete si, kdy máte plný žaludek a kdy naopak nepotřebujete konzumovat potraviny navíc,“ objasňuje rodinná lékařka Mónica M. Alzate z vysoké školy Baylor College of Medicine sídlící v americkém Houstonu.

Když si pohráváte s každým soustem, můžete přestat brát jídlo jako způsob, který odvrací od nepříjemných emocí. „Není to však jen dietní nástroj,“ apeluje americká psycholožka Lynn Rossy a prezidentka Centra pro smyslné stravování s tím, že když klienti toužící zhubnout navštíví její praxi, říká jim stále to samé. „Váha není problém, ale vaše pohoda ano,“ dodává odbornice.

Nejdřív se nadechněte

Než budete jíst, zeptejte se sami sebe: Mám hlad? Pak se pomalu a zhluboka nadechněte. Tím zklidníte nervový systém. „Lidé jedí, protože jsou stresovaní, znudění nebo vyčerpaní. Málokdo se stravuje jen z důvodu, že má hlad,“ objasňuje Lynn Rossy, podle které jídlo nevyřeší hněv nebo zklamání. A s tím souvisí i přístup, který k němu mnozí mají.

Dejte svým jídlům pozornost, kterou si zaslouží

Vypněte televizi. Zavřete notebook. Telefon dejte do druhé místnosti. Uvědomte si, co vkládáte do úst, jaké chutě poznáváte a co při tom cítíte. Zkrátka zpomalte a potraviny důkladně žvýkejte.

„Trvá 20 minut, než vaše střevo signalizuje mozku, že jste plní,“ apeluje Lynn Rossy. A navíc, pokud hltáte, těžko jídlo strávíte. Platí tedy, že když začnete praktikovat vědomé stravování, vyřešíte kromě emocionálních problémů i ty zažívací. V jídle objevte radost, oslavu i experimenty, vždyť je důležitou součástí našeho života.

Zdroj: researchgate.net, eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat