Prostreno.cz

Potravinové zdroje vlákniny, které vás možná překvapí

Chcete mít bezproblémové trávení i lepší kvalitu pleti? Uvítali byste nižší riziko srdečních chorob a silnější imunitu? Žádný problém. Jezte čočku, cibuli a ovesné vločky, které vám tyto výhody bez problému zajistí!

Na skutečnost, že optimální příjem vlákniny je pro celkové zdraví zásadní, odborníci poukazují neustále. Víte ale, proč tomu tak je? Snižuje totiž riziko rakoviny tlustého střeva a poskytuje prevenci před srdečně-cévními chorobami. Zároveň příznivě působí na peristaltiku střev, reguluje cholesterol, detoxikuje organismus a napomáhá hubnutí. Podílí se ovšem i na vstřebávání sacharidů, zatímco slouží jako vedlejší zdroj energie. Rovněž se sluší připomenout, že denní doporučený příjem vlákniny činí 30 gramů. Pokud nemáte jasno v tom, odkud ji můžete čerpat, nabízíme seznam jejích bohatých zdrojů!

Čočka jako podceňovaný poklad

Evokují vám luštěniny nehezké vzpomínky na školní stravování? Hoďte je za hlavu a dejte opomíjené čočce druhou šanci. Načerpáte z ní hojné množství výše zmíněné živiny, stejně jako hořčíku, draslíku, bílkovin a vitaminů skupiny B. Její zařazení do jídelníčku vám přinese také benefity v podobě lepší kvality pokožky, silnějších kostí, průchodnějších tepen a podpory plicních funkcí.

Cibule. Ta se nezdá

Ano, čtete správně. I stará dobrá cibule platí za zprostředkovatele vlákniny, jelikož jeden středně velký kousek obsahuje rovné dva gramy. Důvodů k navýšení její konzumace je však víc. Patří mezi ně například úleva od alergií, ekzémů i ledvinových kamenů. Ochucovadlo s dlouhou tradicí je lékem i na arteriální hypertenzi, anémii nebo slabou imunitu.

Avokádo, exotické občerstvení

I dužina avokáda je skutečně famózní zásobárnou uvedené látky. Celý plod vám zprostředkuje zhruba třetinovou denní doporučenou dávku, takže si ho neváhejte dopřávat častěji. A že je tenhle tropický „dáreček“ postrachem diety? Ne tak docela. Ukrývá v sobě totiž tuky zdravé, které jsou pro tělo prospěšné.

Ovesné vločky? To je základ

Ovesné vločky právem spadají do kategorie zdravé výživy, neboť mají hodně zajímavý nutriční profil i „vedlejší účinky“. Z každého sousta získáte nejen poctivou dávku vlákniny, ale také ochranu před škodlivými volnými radikály. Fakt, že díky přítomnosti vitaminu E příznivě působí na celkovou vitalitu pleti, podílí se na hojení jizev a zpomalují stárnutí, zřejmě přivítáte také. Nebo snad ne?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat