Prostreno.cz

Poznejte potravinové zdroje železa. Tyhle ochrání nejen před anémií

Říkáte si, že jste už dlouho neměli brambory, špenát nebo rajčata? Zakomponujte je do dnešní večeře, díky nim získáte dávku nepostradatelného železa i famózní benefity, které ocení nejen dietáři!

Nedostatek fyzické aktivity, nadměrná konzumace rafinovaného cukru, soli i produktů z bílé mouky, nevhodné odtučňovací kúry či příliš silná menstruace. Tohle všechno jsou důvody, kvůli kterým tělo může postrádat železo, jež je nezbytnou součástí hemoglobinu, tedy složky červených krvinek přenášející kyslík k buňkám. Jeho nízká hladina však kromě anémie nahrává i časté únavě, nepravidelným ozvám srdce, syndromu neklidných nohou, vypadávání vlasů nebo depresivním stavům. Jak jeho úroveň opět navýšit? Vsaďte na nějaký z těchto potravinových zdrojů!

Brambora je vyloženě na předpis

Brambory patří na seznam nejoblíbenějších tuzemských příloh, což potvrzuje nejedna zemědělská statistika. A je to tak dobře! Tato plodina v sobě ukrývá překvapivě vysoký podíl zmíněného prvku, neboť z jednoho středně velkého kousku načerpáte necelé dva gramy. Brambory vás obohatí také o vitamin C, který je pro vstřebávání železa nezbytný. Naleznete v nich i trochu vápníku, sodíku, draslíku, hořčíku, fosforu, zinku a manganu. Jejich pravidelná konzumace dle názoru odborníků prospívá trávení, urychluje hojení ran a předchází kožním onemocněním.

Rajče, salátová záležitost

Další báječnou zásobárnou uvedeného minerálu jsou rajská jablíčka. Překvapuje vás to? Možná byste je do salátů měli přidávat častěji. I kvůli tomu, že tyto šťavnaté plody platí za zprostředkovatele antioxidantů, o nichž je známo, že značně zpomalují biologické stárnutí a zlepšují kvalitu pleti. Sluší se dodat, že rajčata díky svému jedinečnému složení snižují riziko kardiovaskulárních chorob, rakoviny i osteoporózy.

Listové zeleniny není nikdy dost

Špenát, rukola, ledový salát nebo polníček? Ano, tyto poklady jsou obvykle spojovány s hubnutím a rychlejším metabolismem, nicméně listovou zeleninu obecně neocení jenom dietáři. Bez ohledu na konkrétní druh vám každé její sousto poskytne nejen požehnané množství železa, ale i rostlinného chlorofylu se schopností neutralizovat těžké kovy a chemické látky. Díky tomu funguje jako unikátní detoxikační čistidlo organismu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat