Prostreno.cz

Signály těla v ketózním stavu

Účelem ketogenní stravy je vyvolat ketózu, v níž se spaluje více tělesného tuku. Jak ale poznáte, že jste právě v kýžené ketóze? Takhle získáte jistotu, že je váš jídelníček v pořádku!

Ketóza je metabolický proces, ke kterému dochází, když tělo začne přeměňovat tuk na energii, protože nemá dostatek uhlohydrátů na spalování. Během tohoto procesu játra produkují chemikálie zvané ketony.

Podle jedné studie z roku 2018 lidé po „dobře formulované“ ketogenní stravě obvykle konzumují méně než 50 gramů uhlohydrátů denně a přibližně 1,5 g proteinu na kilogram tělesné hmotnosti. I přes tyto pokyny a precizní dodržování jídelníčku někteří lidé nepoznají, když jsou v ketóze. Vy ano? Tyhle příznaky i vám pomohou určit, že se stravujete správně.

Zvýšená hladina ketonů

Vzorek krve může indikovat hladiny ketonů, což je pravděpodobně nejpřesnější známka ketózy. Lékaři toto určují také pomocí moči a dechových testů, ale tyto postupy jsou oproti vzorkům krve méně spolehlivé. (Speciální souprava pro domácí testování umožňuje měřit vlastní hladiny ketonů v krvi. Pokud je osoba v ketóze, bude mít hladinu ketonů v krvi 0,5–3 milimolu na litr.)

Hubnutí

Některé výzkumy naznačují, že tento typ stravy s velmi nízkým obsahem uhlohydrátů je v rámci hubnutí velmi účinný, proto by lidé měli očekávat, že při ketóze zhubnou. Na ketogenní stravě si můžete všimnout úbytku hmotnosti v prvních několika dnech, ale obvykle jde pouze o ztrátu vody, tuk ubývá až za několik týdnů.

Žízeň

Ketóza může způsobit žízeň, která se obvykle dostavuje jako vedlejší účinek odvodňování. Vysoká hladina ketonů však také vede k dehydrataci a nerovnováze elektrolytů. Obě tyto reakce někdy způsobují komplikace, například vyšší riziko ledvinových kamenů. Pokud se objeví příznaky dehydratace, jako je extrémní žízeň nebo tmavě zbarvená moč, vyhledejte lékaře.

Svalové křeče

Dehydratace a nerovnováha elektrolytů stojí i za svalovými křečemi. Elektrolyty jsou látky, které přenášejí elektrické signály mezi buňkami těla. Disharmonie elektrolytů vede k narušení elektrických zpráv, jenž vyvolavají ony svalové kontrakce a křeče. Lidé, kteří dodržují ketogenní dietu, by měli zajistit, aby z potravy, kterou jedí, získali dostatek elektrolytů zahrnujících vápník, hořčík, draslík a sodík.

Bolesti hlavy

Jste na ketogenní stravě a hlava se vám může rozskočit bolestí? Tyhle stavy trvají i sedm a více dní a bývají častým vedlejším účinkem přechodu na ketogenní stravování. Mohou se vyskytnout v důsledku konzumace menšího množství uhlohydrátů, zejména cukru.

Únava a slabost

V počátečních fázích diety s ketózou se objevuje také únava a slabost. To nastává, když se tělo přepíná z pálení uhlohydrátů na spalování tuků – za účelem zajištění energie. Po několika týdnech by únava měla odeznít. Pokud se tak nestane, je nutné vyhledat lékařskou pomoc, neboť se pravděpodobně jedná o příznaky dehydratace a nedostatku živin. A s čím dalším se můžete setkat? V ketóze jsou možné i žaludeční nevolnosti, zažívací potíže, změny spánkových návyků či špatný dech.

Zdroj: www.keto-mojo.com/article/how-to-know-if-im-in-ketosis/, www.eatingwell.com/article/2060584/what-is-ketosis/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat