Prostreno.cz

Za páchnoucí stolicí může stát laktóza

Nikdo asi nemůže tvrdit, že by stolice voněla, nicméně v některých případech je zápach obzvlášť nepříjemný. Co za tím stojí? Hlídejte si to, co jíte!

Stolice zapáchá? „Pravděpodobně je na vině něco, co jste snědli,“ říká Daniel Freedberg, gastroenterolog z americké nemocnice NewYork-Presbyterian Hospital. „Způsob, jakým strava ovlivňuje zápach stolice, je jednoduchý. Dochází ke změnám bakterií ve stolici. Pochopitelně záleží na tom, které konkrétní druhy jsou přítomné.“ Přehnali jste to s alkoholem? Pak se nedivte, že potřebujete osvěžovač vzduchu!

Plyny, laktóza a to ostatní

Vysoké hladiny alkoholu v krvi mohou ovlivnit orgány, jako je žaludek, tenké a tlusté střevo. Mění propustnost střevní stěny a narušují střevní flóru. To způsobuje průjem, změnu barvy stolice a hlavně nevídaný zápach. Kromě toho alkohol obsahuje značné množství síranu.

Čím je ho více, tím více tělo vyrábí sulfidové plyny, jenž stojí za nelichotivým odérem. (Sírany lze nalézt i v některých doplňcích stravy, jako je glukosamin či chondroitin. Obsahuje je však i česnek, mléčné výrobky, vejce a maso.) Za páchnoucí stolicí také stojí některé léky, kupříkladu antibiotika nebo hormony, jež zápasí se střevními bakteriemi. A pozor, mezi důvody tohoto problému patří i laktóza.

Pomoc, to smrdí!

„Pokud trpíte nesnášenlivostí laktózy, je věc jasná. Jakmile se laktóza dostane do střeva, způsobí v něm revoluci a postará se nepříjemný, páchnoucí průjem,“ dál objasňuje výše uvedený gastroenterolog, podle kterého neplechu dělá i dieta s vysokým obsahem tuku.

Ta totiž může přemoci trávicí systém takovým způsobem, že střevo nemusí být schopno rozložit veškerý přijímaný tuk. „Neporušený tuk nelze absorbovat, a proto je ve svém nestráveném stavu předán do tlustého střeva. To má za následek páchnoucí průjem s velmi vysokým obsahem tuku. Tento stav se nazývá steatorrhea,“ uvádí Daniel Freedberg. A kdy je vhodné navštívit lékaře?

V každém případě je nutné oslovit odborníka tehdy, když ve stolici je i krev. Krev v gastrointestinálním traktu bývá zřetelně páchnoucí a může se zdát až černá, tak se nenechte zmást. Obecně platí, že jakmile je stolice delší dobu odchýlená od normálu, ať už se to týče velikosti, barvy, frekvence nebo zápachu, měli byste se poradit s lékařem.

Zdroj: (1) www.publichealth.columbia.edu/public-health-now/topics/infectious-disease, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4721995/





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat