Prostreno.cz

Hřebíček pro domácnost i zdraví

Hřebíček nikdy nesmí chybět ve svařáku, stejně jako ve voňavém perníku. Nebojte se využít jeho moc nejen v kuchyni, ale i v celé domácnosti.

Hřebíček patří k oblíbenému koření, které vyniká sladkou a výraznou vůní. Dřív byly hřebíčky, tedy spolu se skořicí, pepřem a lískovými oříšky, v Evropě a Americe velmi vyhledávané. Vlastně se o této silné „čtyřce“ povídalo, že je vzácná a ceněná. Dnes už je hřebíček snadno dostupný, nicméně stále si mnozí kuchaři i lidoví léčitelé život bez něj už ani neumí představit. A není divu.

Vůně čistoty

I když je jeho aroma ne každému příjemné, nedá se mu upřít antibakteriální vlastnost, která se rozprostírá po celém domě. Jako osvěžovač vzduchu je tohle koření nesmírně účinné! Díky hřebíčku se dá bojovat proti nepříjemným pachům, a to tak, že promícháte 5 až 10 kapek hřebíčkového oleje s vodou – ideálně v lahvičce s rozprašovačem, což usnadní aplikaci. Nastříkejte do prostoru a užívejte si svěžího vzduchu. Čas šetří i to, když si při vaření dáte na sporák vodu s několika hřebíčky a takto necháte „probublávat“. Zápachy vzniklé během přípravy pokrmů rychle zmizí.

Vlhké prostory a jak na ně

Chcete-li odstranit plísně, postříkejte postiženou oblast směsí obsahující ½ lžičky hřebíčkového oleje a 2 šálky vody. Nechte roztok chvíli působit a poté místa přetřete houbičkou. (Není třeba žádné další oplachování.) Kuchyň ani koupelna vám problém nedělá, ale děsíte se svých skříní? Tak to taky není žádný problém. Zatuchlý odér se vás nebude držet věčně. Tedy když do bavlněného pytlíčku vložíte pár kousků hřebíčku a pověsíte ho třeba na ramínko. A jak je to s univerzálním čistidlem na všechno?

Pro osvěžení a sanaci celého domu použijte 1 lžičku boraxu (přírodní sůl, která se běžně nachází při dolování ze suchých jezerních pánví), ¼ šálek bílého octa, 2 šálky vody, 10 kapek esenciálního hřebíčkového oleje a dle libosti i pár kapek éterické levandule a pomeranče. Před každým použitím protřepejte. S čím dalším hřebíček pomůže?

Domácí lékař

Hřebíček byl po staletí nedílnou součástí ajurvédy a tradiční čínské medicíny. Extrakty v něm ukryté obsahují bioaktivní sloučeniny včetně flavonoidů, hexanu, chloridu, metylenu, etanolu, eugenolu, benzenu a tymolu. Podle výzkumu tyto sloučeniny mají řadu cenných terapeutických vlastností, působí antioxidačně, protizánětlivě a antimikrobiálně. Nebojte se tedy mít ve své domácnosti hřebíčku čím dál víc.

Antioxidanty v uvedeném koření napomáhají optimální imunitní funkci, extrakt z hřebíčku lze použít k úlevě od nadýmání a plynatosti. Používá se i při zvracení, nevolnosti a dokonce i na škytavku. Někteří lidé si každé ráno do své kávy přidávají půl lžičky mleté skořice a hřebíčku, a to z důvodu, že tohle duo zachovává hustotu kostí a jejich minerální obsah, zároveň reguluje hladinu cukru v krvi. Není to dobrá zpráva?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat