Prostreno.cz

Šunky a uzeniny: Jak si vybrat ty opravdu kvalitní?

Uzeniny byly jednou z prvních forem konzervovaných potravin. Jejich výroba patřila k jednoduchým způsobům, jak využít a uchovat maso po zabíjačce. Ke směsi se často přidávala sůl a pepř, aby byla pikantnější. Klobásy, salámy a jiné uzeniny si v průběhu doby získaly mezi labužníky značnou oblibu a milovníci jídla neváhají cestovat za těmito lahůdkami ani na velkou vzdálenost.

Uzeniny v zahraničí a jejich obliba

Existují doslova tisíce druhů uzenin, každá země nebo dokonce i každý kraj má své specifické speciality, kvůli nimž je mezi gurmány proslulý. Uzeniny se vyrábějí z nejrůznějších druhů mas, ale nejčastěji z  masa vepřového. V minulosti však lidé v oblastech, kde se nechovali vepři či nemohlo konzumovat vepřové maso, vyráběli dokonce i rybí či zeleninové uzeniny.

  • Velká Británie – je vyhlášená svými uzeninami, především klobáskami. Například proslulá Cambridgeská klobása má dvojnásobné množství libového masa než tuku a je ochucována bylinkami a kořením. Může se grilovat či opatrně smažit.
  • Francie – je známá především svými trvanlivými uzeninami. Příkladem může být vynikající suchý francouzský bylinkový salám, do kterého se přidává množství česneku, potom se suší a udí a nakonec se obalí v bylinkách.
  • Německo – je známé především svými trvanlivými salámy. Známý je například Knoblauchwurst (česnekový salám), který se může vařit nebo grilovat.
  • Itálie  také v Itálii existují tucty různých místních specialit a téměř každé město má svou speciální výrobu salámu. Milánský salám se vyrábí z vepřového a hovězího masa a vepřového tuku. Jde o jemný salám, ochucený bílým vínem, pepřem a česnekem. Velmi známá je také Mortadella – velký vařený vepřový salám ochucený česnekem a protkávaný kousky tuku s pistáciovými oříšky.
  • Dánsko – dánské uzeniny se vyrábějí z vepřového a telecího masa, mají poměrně vysoký obsah tuku. Známé jsou především lehké varianty s jemnou strukturou a světlou barvou.

Šunka – delikatesa pro labužníky

Tím nejdůležitějším při výrobě šunky je kvalitní, většinou vepřové maso. Na trhu se ale můžete setkat i se šunkou z hovězího nebo drůbežího masa. Krůtí či kuřecí šunky jsou méně kalorické, mají světlejší barvu a jemnější lehce uzenou chuť.

Šunka může být dle způsobu výroby buď dušená, sušená nebo uzená.

  • Dušená šunka – není tolik aromatická a chutná jako uzená šunka, je však mnohem dietnější a méně kalorická.
  • Uzená šunka – má výborné chuťové vlastnosti, ale je méně dietní.
  • Sušená šunka – nakládá se do soli a potom se suší vzduchem. Může se povařit či přidávat do teplých jídel, ale její chuť nejlépe vynikne za syrova.

Na trhu se můžete také setkat se šunkou pro děti. V těchto výrobcích je používána mořská sůl, přirozeně obsahující jód a přídavné látky tzv. „éčka“ jsou snížena na minimum a jsou hluboko pod legislativní normou.

„Na trhu existuje nepřeberné množství uzenin, při jejichž přípravě se používají nejrůznější druhy masa a koření. Veliký podíl na následné chuti uzeniny má také způsob její výroby. Na své si přijdou nároční gurmáni i běžní zákazníci,“ říká Jiří Řežábek – sortimentní manažer uzeniny, SPAR ČOS.

Jak vybrat kvalitní uzeniny:

  • Při nákupu balených uzenin je třeba věnovat pozornost údajům na obalu.
  • Dejte přednost druhům, které obsahují větší podíl masa a přírodních ochucovacích prostředků, všímejte si konzistence, vzhledu v nákroji, barvy, vůně a chuti uzenin.
  • Nekupujte výrobky, které vypadají nevábně, vyvarujte se těch, které mají oschlé skvrny.
  • Pokud kupujete balenou šunku, zkontrolujte vždy údaje na obalu, nekupujte výrobky s podezřele dlouhou dobou trvanlivosti, může obsahovat větší množství konzervačních látek. Ovšem kvalitní sušená šunka může mít velmi dlouhou trvanlivost bez přídavku jakýchkoliv konzervantů.
  • Šunka musí být šťavnatá, ale ne vlhká či dokonce oslizlá, měla by být rovná, ne oschlá a na krajích zvlněná.
  • Dušená šunka by měla být stejnoměrně zbarvená a její povrch mírně drolivý, nejlepší je kupovat ji čerstvě nakrájenou.
  • Sušená šunka má mít tmavě růžovou barvu a tuk smetanově bílý.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat