Prostreno.cz

Šunky a uzeniny: Jak si vybrat ty opravdu kvalitní?

Uzeniny byly jednou z prvních forem konzervovaných potravin. Jejich výroba patřila k jednoduchým způsobům, jak využít a uchovat maso po zabíjačce. Ke směsi se často přidávala sůl a pepř, aby byla pikantnější. Klobásy, salámy a jiné uzeniny si v průběhu doby získaly mezi labužníky značnou oblibu a milovníci jídla neváhají cestovat za těmito lahůdkami ani na velkou vzdálenost.

Uzeniny v zahraničí a jejich obliba

Existují doslova tisíce druhů uzenin, každá země nebo dokonce i každý kraj má své specifické speciality, kvůli nimž je mezi gurmány proslulý. Uzeniny se vyrábějí z nejrůznějších druhů mas, ale nejčastěji z  masa vepřového. V minulosti však lidé v oblastech, kde se nechovali vepři či nemohlo konzumovat vepřové maso, vyráběli dokonce i rybí či zeleninové uzeniny.

  • Velká Británie – je vyhlášená svými uzeninami, především klobáskami. Například proslulá Cambridgeská klobása má dvojnásobné množství libového masa než tuku a je ochucována bylinkami a kořením. Může se grilovat či opatrně smažit.
  • Francie – je známá především svými trvanlivými uzeninami. Příkladem může být vynikající suchý francouzský bylinkový salám, do kterého se přidává množství česneku, potom se suší a udí a nakonec se obalí v bylinkách.
  • Německo – je známé především svými trvanlivými salámy. Známý je například Knoblauchwurst (česnekový salám), který se může vařit nebo grilovat.
  • Itálie  také v Itálii existují tucty různých místních specialit a téměř každé město má svou speciální výrobu salámu. Milánský salám se vyrábí z vepřového a hovězího masa a vepřového tuku. Jde o jemný salám, ochucený bílým vínem, pepřem a česnekem. Velmi známá je také Mortadella – velký vařený vepřový salám ochucený česnekem a protkávaný kousky tuku s pistáciovými oříšky.
  • Dánsko – dánské uzeniny se vyrábějí z vepřového a telecího masa, mají poměrně vysoký obsah tuku. Známé jsou především lehké varianty s jemnou strukturou a světlou barvou.

Šunka – delikatesa pro labužníky

Tím nejdůležitějším při výrobě šunky je kvalitní, většinou vepřové maso. Na trhu se ale můžete setkat i se šunkou z hovězího nebo drůbežího masa. Krůtí či kuřecí šunky jsou méně kalorické, mají světlejší barvu a jemnější lehce uzenou chuť.

Šunka může být dle způsobu výroby buď dušená, sušená nebo uzená.

  • Dušená šunka – není tolik aromatická a chutná jako uzená šunka, je však mnohem dietnější a méně kalorická.
  • Uzená šunka – má výborné chuťové vlastnosti, ale je méně dietní.
  • Sušená šunka – nakládá se do soli a potom se suší vzduchem. Může se povařit či přidávat do teplých jídel, ale její chuť nejlépe vynikne za syrova.

Na trhu se můžete také setkat se šunkou pro děti. V těchto výrobcích je používána mořská sůl, přirozeně obsahující jód a přídavné látky tzv. „éčka“ jsou snížena na minimum a jsou hluboko pod legislativní normou.

„Na trhu existuje nepřeberné množství uzenin, při jejichž přípravě se používají nejrůznější druhy masa a koření. Veliký podíl na následné chuti uzeniny má také způsob její výroby. Na své si přijdou nároční gurmáni i běžní zákazníci,“ říká Jiří Řežábek – sortimentní manažer uzeniny, SPAR ČOS.

Jak vybrat kvalitní uzeniny:

  • Při nákupu balených uzenin je třeba věnovat pozornost údajům na obalu.
  • Dejte přednost druhům, které obsahují větší podíl masa a přírodních ochucovacích prostředků, všímejte si konzistence, vzhledu v nákroji, barvy, vůně a chuti uzenin.
  • Nekupujte výrobky, které vypadají nevábně, vyvarujte se těch, které mají oschlé skvrny.
  • Pokud kupujete balenou šunku, zkontrolujte vždy údaje na obalu, nekupujte výrobky s podezřele dlouhou dobou trvanlivosti, může obsahovat větší množství konzervačních látek. Ovšem kvalitní sušená šunka může mít velmi dlouhou trvanlivost bez přídavku jakýchkoliv konzervantů.
  • Šunka musí být šťavnatá, ale ne vlhká či dokonce oslizlá, měla by být rovná, ne oschlá a na krajích zvlněná.
  • Dušená šunka by měla být stejnoměrně zbarvená a její povrch mírně drolivý, nejlepší je kupovat ji čerstvě nakrájenou.
  • Sušená šunka má mít tmavě růžovou barvu a tuk smetanově bílý.

Související





Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Citrónové lívance

25min
(1 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)

Krupicová kaše

20min
(2 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba