Prostreno.cz

Zdravá ústní dutina není jen o zářivém úsměvu

Zdraví ústní dutiny je důležitou součástí celkového zdravotního stavu každého z nás. Snad netřeba zdůrazňovat, že právě ústní dutina přijde během dne do kontaktu s obrovským množstvím bakterií a virů, které mohou nadělat neplechu zejména na zubech. Proto je třeba se o ni náležitě a zejména pravidelně starat.

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak mají zdravá ústa vypadat?

Čisté zuby nejsou jen na ozdobu

Je mnoho lidí, kteří nepřipisují výběru zubní pasty speciální význam. Mnohdy jde jen o to, aby nás každé ráno zbavila toho neatraktivního ranního dechu, který by nás okamžitě diskvalifikoval z jakékoli konverzace ve společnosti.

Tento přístup sice zajistí základní péči, ale při správném výběru zubní pasty vytěžíte mnohem více než „jen“ zářivý úsměv a voňavý dech. Může totiž plnit i takzvaný terapeutický účel, protože redukuje plak a zajišťuje aplikaci účinných látek tam, kde je to nejvíce potřeba.

Každá zubní pasta by měla obsahovat aktivní látky jako tenzidy a fluoridy, které poskytují chrupu ochranu, regeneraci a napomáhají udržovat zdravou zubní sklovinu. Zároveň slouží i jako prevence proti problémům s ústní dutinou, které mohou často pořádně bolet.

Na kartáčku a technice záleží

Používání správného kartáčku může z povinné denní rutiny udělat skutečný zážitek. Jak by však měl „ten pravý“ kartáček vypadat? Tak jako je každý z nás jiný, i naše zuby se liší v tom, jaký kartáček jim vyhovuje. Některé jsou citlivé a potřebují jemné štětinky, jiné si žádají „těžší kalibr“ v podobě tvrdších a řidších štětin. Na trhu najdeme dokonce už i speciální druhy kartáčků, které berou ohled například na citlivé zuby či krvácející dásně.

Na kvalitu výsledku má vliv nejen správný výběr kartáčku, ale i zvolená technika čištění. Mytí zubů ve stylu „rychle a zběsile“, kdy kartáček doslova létá ústní dutinou sem a tam po dobu přibližně 30 sekund, vůbec nepřináší požadovaný efekt. Právě naopak. Ve skutečnosti si tímto způsobem ničíme zubní sklovinu, důsledkem čehož se může později projevit jako citlivá.

Doporučený úhel čištění je 45 stupňů: jednoduše „stírejte“ zubní sklovinu shora dolů po celé šířce zubu. Proces je třeba opakovat i na vnitřní straně zubů, dokud se nedopracujete k uspokojivému výsledku v podobě hladkého chrupu.

Nezapomínejte ani na mezizubní prostory, ve kterých se často hromadí zbytky potravin. Šikovným pomocníkem je v tomto případě zubní nit, kterou opatrně stírejte strany zubu alespoň jednou za den. Posledním krokem je čištění jazyka – existují zubní kartáčky, které mají povrch na druhé straně speciálně upravený pro tento účel.

Zásady správné hygieny

Některé zuby jsou odolnější, jiné jsou citlivější, jedno mají však společné – je třeba se o ně starat a věnovat jim pravidelnou pozornost.

Když se řekne dentální hygiena, mnozí si pravděpodobně představí drastický zákrok, při kterém osoba v roušce seškrabuje zbytky jídla ještě z minulých Vánoc, které se zabydlely v mezizubních prostorech od poslední návštěvy zubní nitě. Faktem je, že u dentálního hygienika často skončíme až tehdy, když cítíme, že se zuby něco není v stoprocentním pořádku. Mnoha problémům se přitom dá vyhnout již samotnou poctivou prevencí.

Důležité jsou při ní dvě zásady: pravidelnost a svědomitost. Správná hygiena by měla v každé ústní dutině odehrát minimálně jednou (ale doporučuje se dvakrát) denně a měla by zahrnovat zejména toto:

  • 2–3 minuty důkladného mnutí zubních ploch
  • Čištění mezizubních prostor dentální nití
  • Výplach ústní vodou
  • Absolvování profesionální dentální hygieny (alespoň jednou za rok)

SOS záchrana

Žvýkačky jsou šikovným pomocníkem zejména tehdy, pokud nemáte možnost řádně si umýt zuby například během pracovní doby. Žvýkačka po jídle vytvoří jakýsi štít, který dokáže zničit bakterie z jídla ještě předtím, než začnou ničit zubní sklovinu. Je důležité, aby neobsahovaly cukr ani jinou jeho náhradu, protože tím by zuby nechránily, právě naopak.

Ačkoli žvýkačka částečně napodobí efekt zubní pasty, v žádném případě se jí nedokáže vyrovnat, a už vůbec ne nahradit celý proces orální hygieny. Měla by sloužit pouze jako záchrana v SOS případech, kdy není po ruce možnost dopřát si plnohodnotné vyčištění zubů. Její účinek se projeví po přibližně 15 minutách žvýkání.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat