Prostreno.cz

Sběr léčivých dubnových bylinek

Venku je krásně, slunce svítí ostošest a vy nevíte, co s načatým odpolednem. Dobrá rada nad zlato? Chopte se košíku a jděte se do přírody porozhlédnout po pampelišce, fialce nebo petrklíči.

Chcete spojit příjemné s užitečným? Pak si naplánujte zdravotní procházku a při té příležitosti si posbírejte pár bylinek s celou řadou vítaných pozitiv. Kterým druhům aktuální období jenom přeje? Tyhle čekají jen a jen na vás!

Smetanka lékařská, univerzální medicína

Pampelišce se říká všelijak. Ať už ji budete nazývat hadím mlíčím, pleškou nebo pupavou, tuto rostlinu se skutečně vyplatí mít v domácí lékárničce. Právě teď se bylinkáři soustředí na její nať i kořen, což jsou části, jež se sbírají ještě před kvetením. Smetanka je velice prospěšná pro pacienty s jaterními chorobami, ovšem pomáhá i při problematickém trávení, infekcích močových cest a cukrovce. Zároveň čistí krev, normalizuje krevní tlak a zmírňuje křeče. Vnější použití zase zabírá na opary, ekzémy, akné i pigmentové skvrny na pokožce.

Violka vonná zatne tipec kašli

Violku neboli fialku naleznete v lesích, houštinách i hájích, a to zejména v nižších polohách. Lidoví léčitelé ji využívají při kašli, astmatu, chrapotu a onemocněních dýchacích cest. Nezklame ani tehdy, pokud potřebujete podpořit imunitní systém nebo urychleně uklidnit napjaté nervy. Nelze ji odepřít ani to, že má močopudné vlastnosti, detoxikuje organismus, tlumí záněty a ulevuje při kloubním revmatismu. A to se hodí, co myslíte?

Prvosenka jarní, voňavá ukolébavka

I prvosenka nese různé krajové názvy. Mezi ty nejpoužívanější patří petrklíč, bukvice bílá nebo bylina svatého Petra. Pokud na ni máte zálusk, myslete na to, že spadá mezi ohrožené druhy, proto se nesmí sklízet její oddenek. Zaměřte se tedy na květy, jež jsou k dispozici zhruba do května. Tento vzácný poklad je výborným utišujícím léčivem při neurózách a epilepsii. Rovněž zkvalitňuje spánek, snižuje horečku a prospívá metabolismu, zatímco usnadňuje vykašlávání hlenů a zkracuje dobu nachlazení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat