Prostreno.cz

Příjem kvalitní zeleniny je na pořadu dne

Pro vás je zelenina možná něčím obyčejným a ne příliš potřebným. Pro lékaře a výživové poradce je však prostředkem, který zlepšuje trávení, imunitu, vzhled i náladu. Tak proč ji nejíte častěji?

Okurka, mrkev, cibule, květák nebo třeba špenát. Doporučeními ohledně jejich pravidelné konzumace se to všude jenom hemží. Berete je na lehkou váhu s tím, že je to jen mnoho povyku pro nic? Věřte, že všechny ty rady mají své opodstatnění. Proč se vlastně na zelenině tolik bazíruje? Vážně je pro tělo tak nepostradatelná, jak se povídá?

Záležitost okolo trávení

Není žádnou novinkou, že plody, kterým je zasvěcen tento článek, obsahují vlákninu. Tato cenná složka je naprosto nenahraditelná, neboť zachovává pravidelné pohyby střev, detoxikuje organismus, snižuje riziko rakoviny a prodlužuje pocit sytosti. Je tedy jasné, že když se budete jejím rostlinným zdrojům vyhýbat, máte zaděláno na spoustu problémů. A nejen se zažíváním…

Vzhled jako vizitka jídelníčku

Kromě vlákniny naleznete ve jmenované skupině potravin také další živiny, jež vám žádné zpracované pokrmy, bílé pečivo ani instantní polévky nenabídnou. Konkrétně jde o antioxidanty, které bojují proti volným radikálům, což jsou molekuly poškozující kožní buňky a urychlující biologický proces stárnutí. Kdo chce mít tedy vizáž bez pupínků, vyrážek, vrásek a dalších nedokonalostí, ten by neměl kořenové, listové, košťálové ani cibulové přírodní dary opomíjet.

V sázce je také riziko infekcí

Nutriční profil vychvalované zeleniny má nesporný vliv i na imunitní systém. Netřeba dodávat, že od kondice obranyschopnosti se odvíjí míra ochrany před infekcemi, bakteriemi a dalšími choroboplodnými zárodky, které způsobují virózy i celou řadu chronických onemocnění. Teď už na skladbu vašeho talíře asi budete koukat jinak. A jestli ne teď, přesvědčí vás možná následující řádky…

Vyhněte se depresím a úzkostem

Jak již bylo zmíněno výše, poklady ze zahrádky zprostředkovávají široké spektrum látek potřebných pro žaludek i střeva, což se může příznivě odrazit také na náladě a psychickém zdraví obecně. Ostatně, studií, které prokázaly souvislost mezi nedostatkem zeleniny a zvýšenou pravděpodobností depresí, v posledních letech proběhlo hned několik.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat