Prostreno.cz

Výživový boj brokolice s květákem

Košťálovou zeleninu bychom měli jíst denně, shodují se odborníci. Jste raději pro květák? Ten má oproti brokolici podstatně méně kalorií, ale také nižší podíl určitých živin. Kterých konkrétně?

Mezi brokolicí a květákem panuje blízký příbuzenský vztah. To ale pořád ještě neznamená, že mají navlas stejný účinek i obsah prospěšných látek. Jaký je mezi nimi rozdíl a v čem se shodují?

Vitaminy. Kde jich je víc?

Oba druhy košťálové zeleniny zprostředkovávají vitaminy A, C a K. Zatímco první dva jsou naprosto nezbytné pro imunitní podporu organismu, poslední ze jmenovaných je nesmírně důležitý pro kosti, srážlivost krve i srdce. A jaká potravina je na jejich množství bohatší? V tomhle směru patří zlatá medaile té zelené, neboť jeden její šálek zajistí 46 procent denního doporučeného příjmu „áčka“, 135 procent „céčka“ a 100 procent „káčka“.

Zaměřeno na minerály

Brokolice na plné čáře vítězí i tehdy, jde-li o podíl vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku, fosforu a zinku. Je tedy o něco prospěšnější, pokud jde benefity spojené s těmito minerály. Mezi ně patří například zachování kondice zubů i správné činnosti hormonů, prospěch pro nervovou soustavu, normalizace krevního tlaku či podpora metabolických funkcí.

Jak je to s kalorickou hodnotou?

Ať už držíte předletní dietu, nebo se jen snažíte dodržovat pravidla zdravého životního stylu, jistě vás zajímá, kolik kalorií číhá v tom, co jíte. Zde si o něco lépe vede květák, protože jedna jeho porce představuje pouhých 29 kalorií, zatímco jeho kolegyně jich má 44. Pořád ale platí, že jedno i druhé spadá do kategorie odlehčené stravy.

Pravidelnost konzumace. Tady je to shoda

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje, abychom jedli přibližně 250 gramů zeleniny denně. A z toho plyne jediné. Má-li květák s brokolicí opravdu něco společného, pak je to skutečnost, že by obě tyto vychvalované suroviny měly tvořit neodmyslitelnou součást každodenního jídelníčku. Vezmete si to k srdci, respektive do žaludku?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat