Prostreno.cz

Komáří vkus pro výběr oběti

Preferujete tmavé oblečení nebo parfémy květinových vůní? Pak se nedivte, že byste komáří štípance mohli rozdávat. V tomhle směru jsou rizikovou skupinou také těhotné ženy a zpocení sportovci.

Máte pocit, že kdyby široko daleko létal jen jeden jediný komár, vždycky si vás najde, ať jste kdekoli? Nemusí to být pouhá domněnka. Řada studií totiž prokázala, že když jde o výběr oběti, má tento hmyz docela vyhraněný vkus. Co všechno ho na lidech přitahuje?

Pot funguje jako magnet

Komára, který mimochodem dokáže pozřít množství krve odpovídající až trojnásobku své váhy, nesmírně lákají určité složky obsažené v lidském potu, zejména pak kyselina mléčná. Čím více se tedy potíte, třeba při práci na zahradě nebo sportu, tím více jste ke štípancům náchylnější. Fyzická námaha navíc vede k těžšímu dýchání a větší produkci oxidu uhličitého, který tito malí tvorové dokáží detekovat až na vzdálenost 30 metrů.

Těhotenství. A to vážně

Těhotenství je krásné životní období, ovšem nese s sebou jistá úskalí. A zvýšená četnost komářích kousnutí je jedním z nich. Je prokázáno, že gravidní ženy jsou drobnými krvelačnými živočichy dvakrát více ohrožované v porovnání s těmi, které pod srdcem dítě nenosí. Proč to? Nastávající maminky mají vyšší tělesnou teplotu a vydechují více oxidu uhličitého. A o tom, že to není úplně dobře, tedy alespoň kvůli pisklavým nepřátelům, jste se dočetli výše.

Tmavé oblečení raději nechte ve skříni

S rizikem svědivého „ďobance“ by měli počítat i jedinci, kteří si libují v oblečení tmavých barev. Temné odstíny komáři využívají jako spolehlivé lokalizátory, jež v přírodě jen těžko přehlédnou. Proto odborníci doporučují volit spíše světlejší oděvy. A nejlépe bez vůně…

Parfém nebo krém. Na jeho výběr pozor

Tykadla zmíněných škůdců slouží nejen jako čidla hmatu, ale i k rozpoznávání pachů. Co se bude dít, když se ovoníte toaletní vodou či parfémem květinové vůně? Zřejmě se nebudete stíhat ohánět, protože takové aroma otravní návštěvníci preferují.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat