Prostreno.cz

Karcinom prsu nemá rád zdravý jídelníček

Nevíte, co dnes k večeři? Můžete si pochutnat třeba na tučné rybě s pořádnou kupou batátů. Tohle jídlo omezuje pravděpodobnost karcinomu ňader až o 30 procent!

Z aktuálních statistik vyplývá, že rakovina prsu patří mezi nejčastěji diagnostikovaná nádorová onemocnění, přičemž každý rok se u nás objeví přibližně šest tisíc nových případů. Jak riziko této zákeřné a obávané choroby snížit? Lékaři se domnívají, že klíčem je správný jídelníček, v němž by neměly chybět tyto potraviny. A teď se nabízí otázka: Jak často je jíte vy?

Granátové jablko jako ochránce

Granátové jablko není jen tak ledajaké ovoce. Plod charakteristické sladkokyselé chuti i typického vzezření byl v dávných dobách symbolem plodnosti, úrodnosti a blahobytu. Dnes je vnímán jako prostředek, jenž prokazatelně zlepšuje zdraví tím, že na sebe váže toxiny a další škodlivé látky. Souběžně podporuje trávení, zachovává ostré vidění a přispívá k regulaci škodlivého cholesterolu. To nejlepší na závěr? Tato cizokrajná sladkost obsahuje mimo jiné i šest vzácných sloučenin, jež potlačují rakovinu prsu způsobenou nadměrným množstvím hormonu estrogenu.

Navažte přátelství s tučnými rybami

Existuje mnoho důvodů ke konzumaci tučných ryb. Jejich maso má blahodárné účinky proti srdečním infarktům i mozkovým mrtvicím. Dále pomáhá mozkovým funkcím, normalizuje tlak a podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy. Když ho budete zodpovědně „užívat“ dvakrát týdně, jak se doporučuje, dočkáte se i dalších bonusových bodů. Z poznatků amerického výzkumu zveřejněného v magazínu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention vyplývá, že ženy, které si tučné ryby neodpírají, vykazují o 32 % nižší pravděpodobnost karcinomu ňader. A co si naservírovat k nim? Třeba sladké brambory…

Batáty platí prevenci

Velice rozsáhlá a dlouhodobá studie, jejíž závěry publikoval časopis Cancer Letters, prokázala, že vysoký podíl pigmentových molekul obsažených v batátech zabraňuje růstu rakovinných buněk až o 48 %. Ruku k pomyslnému dílu přidají i flavonoidy, což jsou látky rostlinného původu známé pro své silné antioxidační působení. No vida, sladké brambory se nevyplácí podceňovat!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat