Prostreno.cz

Granátové jablko uklidní pocuchané nervy

Léto pomalu končí, ale trochu exotiky si přece jen můžeme ještě dopřát. Nemáte také chuť na granátové jablko, které odbourává nervozitu, čistí tepny a zlepšuje paměť?

Granátovému jablku se říká božské ovoce. Ale proč vlastně? Vysloužilo si tuto přezdívku proto, že patří mezi nejčastěji zmiňované plody v teologických knihách? Nebo je to tím, že má takřka nadpozemské účinky na zdraví? Zřejmě od obojího trochu. Každopádně se na jeho přednosti podíváme, a to pěkně zblízka. Co má takzvaně pod palcem?

Prodlužuje mládí. A možná i život

Toto cizokrajné jablíčko je až po okraj napěchováno antioxidanty, které chrání tělo před škodlivými volnými radikály. Tím zabraňuje předčasnému stárnutí a snižuje riziko mnoha chronických chorob, a to včetně kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a diabetu. S lehkou nadsázkou tedy můžeme zmíněné exotické občerstvení nazvat lahodným elixírem mládí a dlouhověkosti.

Čistí tepny 

Nejen antioxidanty, ale i další složky obsažené v úrodě granátovníku fungují jako báječné úklidové prostředky. Čistí totiž tepny od nahromaděného cholesterolu, čímž podporují jejich pružnost a propustnost. To se příznivě projeví i na hodnotách krevního tlaku.

Zlepšuje paměť

Jistá studie, do níž bylo zahrnuto několik stovek dobrovolníků, odhalila, že jmenovaná potravina příznivě ovlivňuje mozkové funkce, zejména pak schopnost uchovávat informace. Prokázal to pokus, během něhož jedna polovina zúčastněných respondentů denně popíjela granátovou šťávu, druhá nikoli. Její konzumenti pak v testech zaměřených na vizuální a verbální paměť dosahovali brilantních výsledků, což se o jedincích, kteří se blahodárnému nektaru vyhýbali, říci rozhodně nedalo.

Pomáhá při stresu

I další klad onoho jablka vypadá velice sympaticky. Odborníci se totiž domnívají, že významně snižuje hladinu stresových hormonů, proto uklidňuje psychiku a v náročných životních situacích odbourává nervozitu. Tenhle sladký optimistický doping si necháme líbit! Vy snad ne?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat