Prostreno.cz

Rizika spojená s konzumací neznámé zelené papáji

Zelená papája je celkem oblíbenou kuchyňskou ingrediencí. I když má své nesporné výhody, hodně nebezpečná může být pro těhotné ženy i jedince užívající léky na srážlivost krve.

Tuhle jste v obchodě narazili na zelenou papáju a nevíte, co si o ní myslet? Nejde o žádný ještě exotičtější druh, ale o nezralý plod. Ten se konzumuje syrový i vařený, ovšem tepelné úpravy jsou častější – zejména pak v thajské kuchyni, kde nachází využití v dušených směsích a salátech. Jí se bez slupky i semínek, obojího se hned po rozpůlení doporučuje zbavit. A co zbylá dužina? Ta má spoustu zdravotních účinků, nicméně určitá rizika představuje také. Vezměme to ale hezky popořadě…

Lék na mnoho neduhů

Protizánětlivé účinky zelené papáji prokazatelně tlumí záněty, což může ulevit pacientům s revmatoidní artritidou, osteoartritidou nebo astmatem. Obsažená vláknina na sebe zase váže toxiny, díky čemuž omezuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva. Svou úlohu zodpovědně plní i přítomný draslík, který přispívá k normalizaci krevního tlaku, čímž předchází kardiovaskulárním potížím. Toto ovoce, byť ještě nedozrálé, díky podílu vitaminu A příznivě ovlivňuje zrak. Dále posiluje imunitu, napomáhá bezproblémovému trávení a bojuje proti oxidačnímu stresu. I jeho vliv na krásu se zmiňuje!

Kosmetika z tropů

Nutriční profil zelené papáji podporuje regeneraci kožních tkání, stimuluje tvorbu kolagenu a zlepšuje průtok krve, takže jde mu lze poděkovat za kvalitnější pokožku. Její šťáva je velice prospěšná při léčbě kožních nedokonalostí, jako jsou nejrůznější vyrážky, ekzémy a akné. Při zevní aplikaci také zabraňuje otokům a vyrovnává tón pleti. Suma sumárum to vypadá, že bychom tento plod měli jíst pravidelně, a to všichni bez výjimky. Jenže! Takhle to úplně není, protože některým by mohl vážně ublížit. Komu a proč?

Něco, co vyvolá potrat?

Ženy v Indii, na Srí Lance a v Pákistánu využívají zelenou papáju ve velkých dávkách jako antikoncepci i prostředek k vyvolání potratu. A není to jen šamanství. I odborníci se přiklání k názoru, že obsah jistých rostlinných sloučenin může v určitých případech těhotenství předčasně ukončit. Nejen nastávající maminky by ale s tímto exotických dárečkem měly být obezřetné.

Záležitost s krví

Ve vědecké sféře se také objevují názory, že zelená papája si příliš nerozumí s užívanými léky na ředění krve, neboť zvyšuje jejich účinky. Ze stejného důvodu by se jí prý měl vyhnout každý člověk, kterého v dohledné době čeká plánovaný chirurgický zákrok.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat