Prostreno.cz

Okořeňte si život kořením posilujícím imunitu

S příchodem podzimu a viróz kdekdo hledá zaručené posilovače imunity. Co vás, tedy kromě notoricky známého citronu, zachrání od bakterií, nachlazení a chřipek? Smíchejte tři druhy koření a starosti o své zdraví hoďte za hlavu!

Uprostřed probíhající pandemie koronaviru zdravotníci z celého světa opakovaně zdůrazňují důležitost silné imunity chránící tělo před choroboplodnými zárodky. Ti, kdo chtějí snížit riziko virových infekcí, by do své stravy měli zařadit citrusové ovoce plné vitaminu C, při jehož deficitu dochází k oslabení obranyschopnosti.

Céčko se přitom nachází nejen v citrusech, ale i v šípku, rakytníku, rajčatech, květáku, brusinkách, černém rybízu nebo kiwi. Imunitu však doslova nakopávají i jisté druhy koření, že kterých si lze připravit čaj. Jak je to s obsahem jeho klíčových komponentů?

Silný zázvor

Zázvor je obohacen o účinnou látku gingerol, která má analgetické, sedativní, antipyretické a antibakteriální účinky. Kromě posílení imunity napomáhá trávení, podporuje zdraví střev či zmírňuje bolesti kloubů. Je také známo, že bojuje proti sezonnímu nachlazení a chřipce a v neposlední řadě patří k báječným tonikům upravujícím trávení a zlepšujícím pohyblivost žaludku.

Aromatický česnek

Česnek má vysoký obsah síry a nabízí antibiotické vlastnosti. Stejně jako jeho výše zmíněný kolega podporuje trávení, zároveň vyplavuje toxiny z těla a ulevuje při nachlazení. A co velmi účinnou trojku uzavírá?

Oblíbená kurkuma

Kurkuma se v tradiční medicíně používá již po staletí, což není žádným překvapením. Je plná aktivní látky zvané kurkumin, vyniká antioxidačními, protizánětlivými, antibakteriálními a hojivými účinky. Kromě posílení imunity může začlenění kurkumy do vaší stravy pomoci odvrátit nachlazení a chřipku, podpořit trávení nebo detoxikovat játra. Kurkuma však dobře funguje i jako antiseptický, protiplísňový a antibakteriální prostředek. Jak ji smíchat s česnekem a zázvorem? Postup je jednoduchý.

Posilující a uzdravující čaj

Připravte si 2 stroužky česneku, kořen zázvoru (asi tak ½ centimetru), ½ čajové lžičky kurkumového prášku a1,5 šálku vody. Nejprve z koření vytvořte pastu. Do sklenice odlijte malé množství vody a přidejte do ní nastrouhaný česnek, zázvor a kurkumu. Zbývající vodu uvařte v malém hrnci, přidejte do ní 1 lžičku pasty a 3 minuty nechte společně „probublávat“. Poté hrnec odstavte ze zdroje tepla a nápoj přeceďte. V závěru jej můžete dochutit medem a citronem. (Zbytek pasty použijte pro další nápoj.)





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat