Prostreno.cz

Zajímavé přednosti obyčejné hořčice

Že hořčice je dobrá jenom k masu a do pomazánek? Ale kuš! Vylepší nejen chuť připravovaných jídel, ale i vaše zdraví a účes. Reguluje totiž cholesterol, neutralizuje karcinogeny, tlumí bolesti a urychluje růst vlasů!

Máte ve své lednici hořčici? A tušíte, co je to za poklad? Tuto žlutohnědou pastu jako vůbec první používali starověcí Řekové a Římané, i když měla trochu jiné složení. Na párek v rohlíku si ji asi nedávali, nicméně o tom, že prospívá zdraví, vůbec nepochybovali. I moderní věda připouští, že dochucovací prostředek, jehož základem jsou mletá hořčičná semínka smíchaná s vodou, octem a mletým kořením, má jisté přednosti. Které přesně?

Úleva od bolesti i svalových křečí

Konzumace i vnější užití hořčice, třeba formou masáže či obkladu, účinně blokuje svalové křeče a tlumí bolesti. To je ale medicína, viďte? Složení téhle „omáčky“ má totiž stimulační účinek na nervy, zatímco působí proti receptorům, které bolístky způsobují.

Podpora zdravého srdce

Hořčičná semínka mají i další vítaná pozitiva, jelikož vyrovnávají hladinu cholesterolu v krvi. To se může příznivě promítnout v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Díky obsahu manganu a železa také posilují imunitní systém, takže jsou vlastně skvělým doplňkem stravy v rizikovém období chřipek a viróz.

Menší pravděpodobnost rakoviny

Některé složky přítomné ve jmenovaném ochucovadle, konkrétněji pak fytochemikálie a enzym zvaný myrosináza, mají schopnost neutralizovat karcinogeny, domnívají se američtí vědci. Ti k takovému názoru dospěli na základě studie provedené na myších, během které jim dlouhodobě podávali prášek z hořčičných semen.

Rychlejší růst vlasů

Mít máslo na hlavě? Kdepak, lepší bude hořčice. Ta nabízí širokou škálu vitaminů a minerálů, ovšem nouzi nemá ani o bílkoviny. Všechny tyto živiny působí na vlasy jako blahodárný elixír, jež urychluje růst, přičemž zastavuje lupy i nadměrné vypadávání. Hřívu také zoceluje, tudíž je mnohem odolnější vůči nepříznivým okolním vlivům. Co říkáte na hořčičnou masku? Stačí ji nanést, nechat pár minut působit a poté smýt vlažnou vodou.

Zdroj: www.eatthis.com, www.tastyfood.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat