Prostreno.cz

Indický ženšen je zdravým doplňkem stravy

Zrovna si říkáte, že v rámci svého zdraví byste měli začít užívat nějaký doplněk stravy? Poptejte se v lékárně po indickém ženšenu. Zlepšuje paměť, dodává energii, chrání před rakovinou a zahání nespavost.

Indický ženšen neboli ashwagandha je jeden z největších pokladů ajurvédského lékařství. Název ashwagandha by se dal volně přeložit jako pach koně, což o vůni této bylinky mnohé napovídá. Nicméně odkazuje tím i na tradiční víru, že její konzumace přináší člověku koňskou sílu, vytrvalost a odolnost. U celkového posílení organismu to ale ještě nekončí, jak vyplývá z mnoha studií. Co díky indickému ženšenu můžete získat konkrétně vy?

Úprava hormonálních hladin

Hormony nejsou vidět ani cítit. Také se jich nelze dotknout nebo je snad ochutnat. Přesto řídí naprosto všechno, co se v těle děje, a to od nálady až po metabolismus. Pokud jsou jejich hladiny snížené, nebo naopak zvýšené, předpovídá to mnoho zdravotních komplikací. Jako účinné přirozené řešení takové nerovnováhy se jeví právě ashwagandha, protože přímo ovlivňuje funkce štítné žlázy a upravuje produkci hormonů.

Prevence rakoviny

Poznatky studie uskutečněné na pákistánské Quaid-i-Azam University naznačují, že indický ženšen zabraňuje růstu rakovinných buněk, neboť má silné antioxidační vlastnosti, zatímco posiluje imunitu. Je ovšem přínosný nejen jako prevence, ale i jako lék pro pacienty podstupující chemoterapii, protože jim dodává energii a předchází životu ohrožujícím infekcím.

Něco proti stresu i nespavosti

Tato nesmírně prospěšná bylina bývá označována jako adaptogen. Doporučována je především kvůli své schopností předcházet úzkosti, přičemž zmírňuje sociální fobie. Rovněž slibuje pomoc při nespavosti, stresu a depresích, a to včetně těch těžkých.

Medicína při cukrovce

Kořen jmenované rostliny nachází uplatnění i u jedinců postižených diabetem, jelikož reguluje množství cukru v krvi. Tedy alespoň takhle to na základě svého výzkumu uvádí američtí specialisté působící na Baylor University. Ti také poukazují na to, že indický ženšen ulevuje od artritidy, zvyšuje fyzickou výkonnost, normalizuje tlak a zlepšuje paměť i schopnost učení. Navíc působí jako afrodiziakum. Jak vidno, z účinků tohoto medikamentu si skutečně vybere každý…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat