Prostreno.cz

Naučte se proměnit fádní jídelníček v ten veselý a zdravý

Když se zamyslíte nad svým jídelníčkem a fyzičkou, možná vás napadne, že by nebylo marné je trochu proměnit, abyste mohli s klidným svědomím prohlásit: „Žiji zdravě!“ A protože začátky takové velké změny jsou vždycky to nejsložitější, poradíme vám, jak se s nimi lehce vypořádat.

Změna životního stylu (k lepšímu, samozřejmě) se skládá z několika drobnějších proměn jídelníčku a chování. Není to nic převratného, ale člověk se občas může cítit, jako by vlastně nevěděl, jak a čím začít. Co třeba následujícími úpravami?

Co mám vlastně v lednici

Jsme lidé a jako takoví máme dost často slabou vůli, případně se čas od času dostaví jakýsi zkrat, který všechno naše odhodlání „zadupe do země“. Příklad? Jste rozhodnutí jíst jen zeleninu a další samé zdravé věci, večer sedíte u televize, podle zaručené rady chroupete mrkev a najednou vás přepadne nepřekonatelná chuť třeba na chipsy. Snažíte se odolat, ale nakonec to vzdáte a spořádáte jich celé balení. Pak je vám těžko, navíc si vyčítáte, že jste podlehli chutím a porušili své předsevzetí se takových potravin vyvarovat. Tohle vůbec není nějak neobvyklá scénka. Jsme jen lidé. A tak je dobré takovým situacím předcházet. Kdybychom neměli ve spíži balík chipsů, těžko bychom jej slupli. Takže než se rozhodnete začít se zdravým životním stylem, projděte všechny zásoby v lednici a spíži a zbavte se bez milosti všeho, co se do vašeho nového jídelníčku nehodí. A nahraďte to samými zdravými potravinami.

Co bude dnes k večeři

Pestrý a vyvážený jídelníček, který je předpokladem zdravého životního stylu, vyžaduje určitou dávku rozmýšlení. Jíst pořád to samé není zrovna ideální. Takže si vždycky jeden večer sedněte a naplánujte si jídla na celý týden. Pak nakupte potřebné suroviny a předepsaného jídelníčku se přesně držte. Usnadníte si život a navíc vás to nebude svádět k všelijakému mlsání apod.

Co se hodí ke každému jídlu

Na to existuje jednoduchá odpověď – ovoce nebo zelenina. Člověk by jich měl sníst co nejvíce, ale jak je dostat do jídelníčku? Zkrátka si je dopřejte ke každému jídlu. Hodí se opravdu ke všemu, ať už jako příloha samotná či jako salát nebo dezert. Nezapomeňte, že dospělý člověk by měl spořádat dvě menší porce ovoce a tři porce zeleniny denně!

Co si tak dát k obědu

Spousty prohřešků proti zdravému životnímu stylu se dopustíme v práci. Buď rychle zhltneme nějakou hotovku v kantýně, z automatu vytáhneme bagetu, nebo si koupíme rohlík a „něco k tomu“ v nedaleké sámošce, případně zaběhneme do nejbližší restaurace, kde slupneme něco smaženého. Nejlepší je nosit si oběd (a svačinku) připravenou doma. Neodbývejte se v poledne, nepodceňujte svačiny!

Co s načatým večerem

A jsme u pohybu. Dbejte na to, abyste jej měli dostatek každý den. Nikdo neříká, že musíte trávit večery v posilovně, ale proč si třeba nejít zaběhat nebo se místo seriálu v televizi nevypravit třeba na večerní procházku? Každý krok, který uděláme oproti každodenní rutině navíc, se počítá!

Co bych taky mohl/a vyzkoušet

Nejste zrovna fanoušek posilování nebo běhu? Zkuste se porozhlédnout po aktivitě, která vás bude bavit! Kdo říká, že ji najdete hned? Vyzkoušejte jich víc a pak si vyberte. Pakliže vás totiž nová fyzická činnost bude bavit, existuje vyšší pravděpodobnost, že u ní zůstanete. Děláte to pro své zdraví!

Zdroj: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat