Prostreno.cz

Afty z pusy ven

Mít aftu je pěkná otrava. Vážně ale musíte trpět a čekat, až sama uzná za vhodné, že zmizí? No to by tak hrálo. Urychlete její hojení pomocí heřmánkového čaje, probiotických mléčných výrobků nebo staré dobré cibule!

Afty jsou bílé až nažloutlé vřídky se zarudlými okraji, které se většinou vyskytují na vnitřní straně tváře a úst, popřípadě pod jazykem. Tyto útvary zkrátka rostou na místech, kde horní vrstva sliznice neobsahuje dostatek keratinu. Co se týká jejich příčiny, je tu stále spoustu nezodpovězených otázek.

Slabá imunita? Dost možná

Někteří odborníci se přiklánějí k názoru, že za aftami se skrývají hormonální výkyvy, narušená imunita i dlouhodobý stres. Jiní pachatele vidí spíše v nedostatku vitaminu B, kyseliny listové a železa. Objevují se také názory, že bolestivé pupínky vznikají kvůli nadbytku bakterií v dutině ústní i následkem konzumace citrusových plodů, příliš pikantních jídel a rajčat. Jediné, co se s jistotou ví, je vlastně to, že jsou k nim trochu náchylnější ženy a doba hojení zpravidla trvá přibližně dva týdny. Ovšem neznamená to, že by léčba nešla nijak urychlit. Tyto přírodní prostředky vám s tím pomohou!

Heřmánkový čaj

Heřmánek uleví v mnoha svízelných situacích. Věděli jste, že kromě nespavosti na něj můžete vsadit i při bolesti zubů nebo hlavy? Je to proto, že má protizánětlivé schopnosti. Díky tomu, že zároveň tlumí záněty, se s ním však dá ošetřit i afta. Je jen na vás, zda budete popíjet či kloktat heřmánkový čaj, nebo si jeho použité sáčky přiložíte přímo na červené vřídky.

Jogurt

Probiotické mléčné výrobky jsou zdravé, zejména pak pro trávení. Nicméně obnovují i rovnováhu různých bakterií v ústech. Lžička kvalitního bílého jogurtu třikrát denně by mohla pro afty vytvořit nehostinné prostředí a popohnat jejich léčbu.

Cibule

I konzumace cibule má své silné výhody. Odborníci prostřednictvím rozsáhlých výzkumů zjistili, že kupříkladu ulevuje od příznaků alergie, předchází ledvinovým kamenům a normalizuje krevní tlak. Ve složení této ingredience nechybí ani esence s dezinfekčními účinky, jež navíc zvyšují odolnost organismu. A to právě teď potřebujete jako sůl! Tak si cibuli dávejte častěji…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat