Prostreno.cz

Nedoceňované vlastnosti dýně

Jste fanouškem dýně? To vás šlechtí. Vždyť díky ní můžete být zdravější, štíhlejší a krásnější! Dočkat se ovšem můžete i ostřejšího zraku.

Co všechno k podzimu neodmyslitelně patří? Padající listí, sychravé počasí a pouštění draka. A také dýně, samozřejmě! Odkud se k nám vlastně dostala a komu můžeme vděčit za to, že si z ní děláme sezonní dekoraci, halloweenskou výzdobu i zdravé jídlo?

Děkujeme, Kryštofe!

Tykvovité rostliny znali lidé, kteří díky nim přežívali dlouhé a tuhé zimy, již před naším letopočtem. Konkrétně se však pěstování dýní naplno rozšířilo až po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem, který je kromě tabáku a bavlny přivezl z Nového světa. Tyto plody byly svého času natolik váženou plodinou, že při obchodování s Maďarskem a Rakouskem fungovaly jako platidlo. I v dnešní době ale mají velkou cenu. Opravdu znáte veškerý jejich užitek?

Dietní pomocník

Dýně je neuvěřitelně bohatá na vlákninu. Z jednoho šálku načerpáte plné 3 gramy! Tato složka výživy prodlužuje pocit sytosti, čímž předchází přejídání, zabraňuje ukládání tukových zásob a nesmírně prospívá trávení. Zároveň podporuje detoxikaci a omezuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva.

Zlepšené vidění? Ano, také

Tato oranžová potravina obsahuje kromě zmíněné vlákniny i takřka 200 procent denní doporučené dávky vitaminu A. Ten je nezbytný pro krásnou pleť i udržení zdravých buněk citlivých na světlo, známých jako fotoreceptory. Pokud ho budete přijímat v optimálním množství, máte velkou naději, že se vyhnete šerosleposti, suchým očím či vážnějším zrakovým vadám. A proč ne třeba prostřednictvím této plodiny?

Zpomalené stárnutí

Dýně nabízí širokou škálu antioxidačních živin, jež zpomalují biologický proces stárnutí, protože eliminují škodlivé volné radikály. Čím více a častěji ji budete jíst, tím pro váš organismus lépe. Nelze opomenout ani to, že přítomné antioxidanty ve spolupráci s dalšími živinami přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu, představují prevenci rakoviny, tlumí záněty a svědčí nervové soustavě i psychickému rozpoložení.

Zdroj: www.kitchenhome.com, www.foodfit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat