Prostreno.cz

Poctivý kuřecí vývar urychluje léčbu nachlazení

Necítíte se moc dobře, protože jste nachlazení? Místo prášků z lékárny si raději naordinujte poctivý kuřecí vývar. Ten vás nejen zahřeje, ale urychlí i léčbu, posílí imunitní systém, uvolní ucpaný noc a zmírní kašel.

Že polévka grunt, to nám babičky neustále opakují už od dětství. A když jde o tu kuřecí, platí to zřejmě dvojnásob! Věřili byste tomu, že ji za mocný medikament považovali učení lékaři a ranhojiči již ve 12. století? Příkladem je doktor, filozof, politický poradce a rabín Mojžíš Maimonides, který s ní kurýroval poruchy horních cest dýchacích zcela běžně. I moderní věda v ní ale vidí velké přínosy, díky kterým chutná ještě o něco lépe. Ostatně, posuďte sami!

Tradičním jídlem ku zdraví

Když se nedávno američtí vědci z University of Nebraska Medical Center ze zvědavosti rozhodli otestovat tradiční kuřecí vývar, možná ještě netušili, jaká překvapení to přinese. Polévku uvařenou podle běžného receptu zkoumali v různých fázích přípravy, aby se přesvědčili o tom, jak její jednotlivé složky působí na lidský organismus. Své zajímavé poznatky pak sdíleli se světem prostřednictvím akademického žurnálu Chest. A co přesně se v závěrech tohoto voňavého výzkumu píše?

Rychlejší léčba nachlazení 

Experti poukazují zejména na sloučeninu zvanou karnosin, která se v hojné míře nachází v kuřecím mase. Ta podle nich příznivě ovlivňuje imunitní reakce těla, zatímco potlačuje zánětlivé reakce a infekce. Tím podstatně urychluje léčbu nachlazení a všech nepříjemných příznaků s ním spojených, včetně bolesti hlavy a zvýšené teploty.

Velký vliv na svižnější rekonvalescenci má pochopitelně i zelenina s vysokým podílem antioxidantů, která nejenže podporuje obranyschopnost, ale také ulevuje od respiračních potíží, jako jsou ucpané dýchací cesty, záněty dutin a kašel. Když se to všechno spojí dohromady, prý můžete být díky kuřecímu vývaru v plné kondici za polovinu času, domnívají se odborníci z výše zmíněné vzdělávací instituce. No vida, takže o dnešní večeři je asi jasno, nemyslíte?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat