Prostreno.cz

Léčba otravné vyrážky domácími zdroji

Alergie jenom na jaře? Co vás nemá! Když se vaše kůže dotkne cizí látky, alergenu, imunitní systém začne vytvářet protilátky, které s ní bojují. Reakce se obvykle projeví jako vyrážka. Co zrovna na ni zabírá? Na výběr máte hned několik možností, včetně esenciálních olejů!

Kožní alergii lze zvládnout i bez návštěvy lékárny. Nevěříte? Zkuste tyhle domácí prostředky, uleví se vám!

Jedlá soda

Alkalická povaha jedlé sody pomáhá obnovit pH postižené pokožky, soda zároveň zklidňuje svědění a vyrážky. Na kožní alergii je tak jako dělaná! Co potřebujete? Jen 1 lžičku sody a trochu vody nebo citronové šťávy, jejíž protizánětlivá povaha pomáhá zmírnit zánět a zarudnutí. Vytvořte pastu, aplikujte na zasažené oblasti, nechte 10 minut působit a smyjte. Pro rychlý nástup účinku ozdravnou kúru absolvujte třikrát denně.

Jablečný ocet

Jablečný ocet obsahuje kyselinu octovou, která vykazuje protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Ty pomáhají při léčbě kožních alergií a chrání pokožku před infekcí. 1 lžíci jablečného octa smíchejte v 1 šálku vody, dobře promíchejte, do roztoku ponořte vatový tampon a přiložte jej vyrážku (ideálně dvakrát denně). Nechte zaschnout a po 15 minutách smyjte.

Kokosový olej

Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny se středním řetězcem, které mají zvlhčující vlastnosti. „Kokosák“ působí analgeticky a protizánětlivě, taktéž si poradí se zarudnutím a svěděním pleti. Pokud po ruce máte ten 100% panenský, je vyhráno. Použijte ho jako mastičku, třikrát až čtyřikrát denně, dokud problém neustoupí.

Aloe vera

Aloe vera je sukulent poskytující gel známý pro své léčivé vlastnosti. I tenhle zázrak urychluje hojení postižené oblasti, působí protizánětlivě, krotí svědění i zarudnutí. Z tohoto důvodu gel z listů extrahujte a naneste jej na vyrážku. Nechte zaschnout (aspoň 10, 20 minut) a poté smyjte. Provádějte až třikrát denně, a to do zlepšení stavu.

Voňavé esenciální oleje

Olej z máty peprné obsahuje mentol, dalšího pomocníka s protizánětlivými a znecitlivujícími účinky, které nabízejí okamžitou úlevu od otoků, zarudnutí a svědění. Podobně je na tom i tea tree (čajovníkový olej). Jeden či druhý se proto nebojte použít! Zhruba 6 kapek vybraného olejíčku smíchejte v čajové lžičce jakéhokoli nosného oleje (kokosový, olivový, mandlový nebo jojobový), aplikujte na postiženou oblast, nechte 20 až 30 minut působit a smyjte. Opakujte dvakrát až třikrát denně, dokud se vyrážka nevzdá.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat