Prostreno.cz

Zákeřné známky nedostatku jodu

V práci se nemůžete vybičovat k lepším výkonům, ovládá vás ospalost i nervozita. Svádíte to na podzimní únavu? Ale co když je problém úplně někde jinde? Třeba máte málo jodu. Dejte si pozor i na vypadané vlasy v odtokovém sítku!

Jod je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které regulují růst, vývoj a metabolismus.  Vzhledem k tomu, že si ho tělo samo nevyrábí, je třeba mu jej vědomě dodávat. K jeho zdrojům patří ryby, mořské řasy, mléko, sýry, vejce a zelenina pěstovaná v půdě bohaté právě na jod. Doporučený příjem tohoto minerálu je u dospělého stanoven na 150–200 µg za den. Děti ho potřebují o něco méně, těhotné a kojící ženy naopak o něco více, konkrétně 200–250 µg za den. Skutečně ho máte dostatek?

Únava, zácpa i nárůst tělesné hmotnosti

Známou funkcí jódu je jeho role při produkci hormonů štítné žlázy, tyroxinu a trijodtyroninu. U hypotyreózy je štítná žláza nedostatečně aktivní, přičemž tělo nedokáže vyprodukovat dostatek hormonů štítné žlázy tak, aby organismu zajistilo efektivní fungování. Mezi příznaky hypotyreózy pak patří únava, zácpa nebo přírůstek hmotnosti. Nezřídka se objevuje i podrážděnost a ospalost.

Suchá pleť a chomáčky vlasů ve vaně

Hypotyreóza se dál projevuje suchou pokožkou, citlivostí na chlad, vypadáváním vlasů a svalovou slabostí. A pozor, ženy mají osmkrát větší riziko rozvoje hypotyreózy než muži, přičemž riziko stoupá hlavně po menopauze. Z obliga však není žádná věková skupina.

Zapomínání a horší výsledky v zaměstnání

Špatná paměť, koncentrace a celkově mizerná pracovní výkonnost. U dospělých může mírný až středně závažný nedostatek jodu narušit mentální funkce a produktivitu práce.

Potíže s dýcháním a polykáním

Lehnete si a špatně se vám dýchá a polyká. Ano, i tohle signalizuje, že v těle máte málo uvedeného minerálu, což se zjistí z ranního vzorku moči. Je to proto, že se zhruba 90 procent přijatého jodu vylučuje právě močí. V případě nelichotivých hodnot je třeba zvýšit nejen příjem jodu, ale také selenu, na kterém je metabolismus jodu závislý.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat