Prostreno.cz

Houby obsahují mnohem více draslíku než banán

I jedna houba poskytne mnoho pozitiv pro kardiovaskulární systém, nervovou soustavu i mozkové funkce. Které druhy jsou ještě pořád k mání a jakým způsobem působí proti rakovině?

Houby? To jsou hodně zvláštní organismy. Vyskytují se prakticky v jakémkoli prostředí, přičemž se mohou činit jako rozkladači organické hmoty, parazité, smrtící jedy nebo potraviny s cennými léčebnými účinky. Že se vám po jejich sezoně trochu stýská? Ale kuš, vždyť ještě neskončila! I v listopadu si některé jedlé druhy můžete nasbírat, konkrétně třeba klouzky, čirůvky nebo hlívu. Pokud si na ně netroufnete, houby se pořád dají jednoduše koupit. Pojďme se podívat na jejich nutriční profil i blahodárné účinky, před kterými se tají dech i samotným odborníkům!

Zdroj draslíku s kloboukem

Celá léta byl za nejlepšího zprostředkovatele draslíku považován banán. Jenže tomu je konec, neboť se na základě četných studií zjistilo, že houby jsou na tom o mnoho lépe. Dáte-li si kupříkladu půl šálku žampionů portobello, zvýšíte si hladinu tohoto minerálu až o 500 mg. Sluší se připomenout, že draslík prospívá kardiovaskulárnímu systému a normalizuje krevní tlak, zatímco příznivě ovlivňuje činnost svalů i nervové soustavy.

Nejen mozek si přijde na své

Poklady, které rostou v lese i mimo něj, se mohou pochlubit také vysokým podílem mědi. Jen pro zajímavost – jedna porce vám pokryje bezmála 40 procent doporučené denní dávky. O mědi se hodně mluví v ajurvédské medicíně. Podle ní urychluje hojení ran, podporuje tvorbu nových buněk a stimuluje mozkovou činnost. Zároveň pozitivně působí na trávicí trakt, pomáhá odbourávat nashromážděný tuk, reguluje škodlivý cholesterol a významně posiluje kosti i obranyschopnost.

Prevence rakoviny

Houby mají také pověst silného protirakovinného prostředku. Bez ohledu na druh překypují selenem, stejně jako prospěšnými mastnými kyselinami, betaglukany a širokým komplexem vitaminů, které eliminují volné radikály a zabraňují šíření rakovinných buněk. I tohle je určitě pádný důvod k jejich častější konzumaci, nemyslíte? Nemáte chuť třeba na smaženici?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat