Prostreno.cz

Pelyněk zbaví tělo od parazitů a léčí záněty

Říká se mu zelený zázvor nebo absint. Pelyněk pravý je známý pro svoji hořkost, ale i léčivé a hlavně omamné účinky při kouření a vykuřování. Co všechno vyžene z těla a kdo by se mu měl obloukem vyhnout?

Artemisia absinthium je vytrvalá bylina, kterou kdysi používal i nejslavnější lékař starověku Hippokrates. Věděli jste, že pelyněk zbavuje organismus nežádoucích návštěvníků? Tyhle zabíjí na první dobrou!

Hlístice, ploštěnci a ti další

Červi, škrkavky, což jsou nejběžnější paraziti člověka vůbec, a tasemnice, u kterých vědci znají asi 5000 druhů, mohou infikovat lidská střeva. Jenže to pelyněk nedopustí. Studie publikovaná v časopise Journal of Helminthology prokázala, že uvedená bylinka vyvolává u výše jmenovaných nežádoucích parazitů ochrnutí a smrt. Bez slitování! Stejně mocně si však počíná i v jiných oblastech.

Funkční trávení

Plynatost, nadýmání, pálení žáhy, bolesti žaludku, zácpa a průjem. Člověk se dopouští mnohých dietních chyb, které ovlivňují jeho střevní trakt a trávicí zdraví. Ovšem i tady pelyněk pomáhá. Stimuluje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a zmírňuje křeče ve střevním traktu. A možná byste ani nečekali, že Artemisia absinthium má dokonce i analgetické účinky!

Úleva od bolesti

Ano, je to tak. Pelyněk působí jako narkotické analgetikum ulevujícím od bolesti – navíc s protizánětlivými účinky. Ve skutečnosti se v rámci jedné malé studie prokázalo, že pacientům, kteří užívali 150 miligramů výtažku z pelyňku denně po dobu 12 týdnů, se výrazně usnadnil život.

Kupříkladu ti, kdo se delší dobu potýkali s revmatoidní artritidou, zaznamenali významné snížení bolesti. Výzkumníci tak zjistili, že pelyněk je účinnější a bezpečnější než tradiční léky používané k léčbě tohoto autoimunitního onemocnění napadajícího klouby.

Možné nežádoucí účinky

Vzhledem k tomu, že pelyněk obsahuje sloučeniny, které mohou mít toxické účinky, měli by se mu vyhýbat těhotné a kojící ženy, lidé trpící epilepsií, srdečním onemocněním či onemocněním ledvin. Co se týče přípravy, pelyněk se užívá především jako čaj ze sušených listů, ale také jako tinktura – běžně dostupná v bylinkářstvích a obchodech se zdravou výživou. Stejně jako u jakéhokoli jiného doplňku stravy je důležité se před jeho použitím poradit s lékařem a přihlédnout ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu.

Zdroj: www.healthline.com, www.herbslife.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat