Prostreno.cz

Záděry přispívají ke vzniku zánětu v těle

Záděry nejsou jen kosmetický problém. Hyzdí ruce a pekelně bolí! Navíc mohou ovlivnit i váš celkový zdravotní stav. Nepodceňujte je a vytáhněte proti nim ty nejsilnější zbraně!

Záděra je vlastně odumřelá část pokožky v okolí nehtu, která se u žen objevuje častěji než u mužů. Důvodem je, že pokožka v těchto místech má malou ochrannou vrstvu tuku, je jemná, a proto se snadno namáhá a vysušuje. K tomu dochází zvlášť v chladnějších měsících roku. To kvůli suchému vnitřnímu teplu.

Hlavně nic netrhat!

Podle statistik si záděru strhne každý čtvrtý člověk, z čehož lékaři rozhodně radost nemají, neboť po takto násilné akci může vzniknout sepse, tedy systémová zánětlivá reakce organismu. Kde totiž teče krev, tam na svoji příležitost čekají nečistoty, začíná hra s ohněm. Záděra je tak vstupní branou infekcí a lehce se může zanítit! První pomoc však jistě zvládnete.

Čisté nástroje i hydratace

Záděru je třeba správně odstřihnout ostrými a sterilními kleštičkami, aby se již nezvětšovala, a hlavně poškozené místo ošetřit. Vhodná je každodenní koupel z měsíčku lékařského, heřmánku či hypermanganu. Po ní je moudré postižené oblasti promazat mastným krémem nebo ricinovým olejem. Vždy v těchto mazadlech hledejte přísady, jako jsou vitaminy A, C a E a přírodní oleje. Kromě ricinového vsaďte i na ten kokosový, mandlový a slunečnicový. Olejíčky pokožku zjemní a vitaminy ji pomohou posílit a vyživit.

V nouzi pomůže i náplast

V drogeriích jsou k dostání i speciální kutikulové oleje, jež pleť hydratují a změkčují. Obvykle jsou vyrobené ze směsi několika olejů, rychle se vstřebávají a zabraňují budoucímu vysušení a popraskání pokožky. Dáte-li jim přednost, naneste tenké množství i na nehtová lůžka (s pomocí prstů nebo měkkého štětce). Pokud je záděra již skutečná velká a bolestivá, na noc ji přelepte náplastí a tu ráno odstraňte. Kůže musí dýchat! A co můžete udělat proto, aby se vám záděry konečně začaly vyhýbat?

Vitamin H jako osobní strážce

Některé důvěryhodné zdroje naznačují, že biotin (vitamin H) předchází křehkosti nehtů a posiluje kutikuly. V přírodě se však vyskytuje v nízkých koncentracích. K nejbohatším zdrojům patří hovězí maso, kvasnice, játra, ledviny, vaječný žloutek, sója, obiloviny, ořechy, luštěniny či houby. Mnohem častěji se však vitamin H užívá v práškové a tekuté formě. Na jeho účinky nečekejte až příliš dlouho.

V případě, že i nadále kutikuly často krvácejí, nebo jsou bolavé a zarudlé, navštivte svého lékaře. Máte co dočinění s infekcí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat