Prostreno.cz

Zlozvyky oslabující paměť

Nějak málo se poslední dobou smějete? Připravte se na to, že nad tím vaše paměť může hodně zaplakat. Zapomnětlivosti jde na ruku ale i nedostatečný pitný režim nebo časté ponocování!

Říká se, že vzpomínky zůstávají navždy. I když je to dozajista hezké úsloví, jeho pravdivost má trhliny. Jak člověk stárne, je zcela přirozené, že začíná pomalu zapomínat. Věděli jste ale, že paměť může dostat na frak i v poměrně mladém věku, a to vlivem jistých návyků? Zjistěte, zda s nimi náhodou nemáte co dočinění i vy!

Chabý pitný režim

Pít by se mělo, a to bez ohledu na den v týdnu, počasí či snad roční období. A teď ruku na srdce, jak jste na tom s příjmem vody vy? Pokud ho trochu flákáte, riskujete velké nepříjemnosti. Znemožňujete kupříkladu ledvinám detoxikaci odpadních látek. Škodíte však i krevnímu oběhu, pokožce nebo metabolismu. A v neposlední řadě i psychice a hlavě obecně. Poznatky četných vědeckých výzkumů naznačují, že naprosto nedostatečná hladina tekutin dokáže časem zavinit stejné příznaky, které se nijak neliší od demence.

Záležitost s častým ponocováním

Že je spánek pro zachování fyzického zdraví klíčový, na to lékaři upozorňují nestále. Ovšem zásadní vliv má i na kognitivní funkce, mezi které spadá také schopnost uchovávání informací. Závěry americké studie zveřejněné v magazínu Journal of Neuroscience sdělují, že kvalitní noční odpočinek spouští určité mozkové funkce, které přímo souvisejí s upevňováním paměti. Osm hodin v peřinách je tedy opravdu naprostý základ…

Málo smíchu? Také špatně

Smích je prý lék na všechny neduhy. Takhle poeticky jednoduché to s ním zřejmě nebude, nicméně nesporné výhody určitě má. Tedy alespoň podle vědců, kteří poukazují na to, že při smíchu se vyplavují šťastné hormony, které zlepšují činnost imunitního systému a mění aktivitu mozkových vln. Tyto změny pak pozitivně ovlivňují paměť, koncentraci i kreativitu. Nechcete-li v budoucnu ztrácet důležité vzpomínky, neměli byste se také stresovat. I permanentní nervozita totiž může z poznámkového bloku udělat vašeho nepostradatelného pomocníka!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat