Prostreno.cz

Za pocitem většího horka nebo zimy stojí i věk

Zatímco jiní na sobě mají jen teplejší vestu nebo bundu, vy se klepete zimou i pod silným svetrem, huňatým kabátem a s čajem v ruce. Proč ostatní mrazy zvládají lépe než vy? Čas pracuje proti vám, stejně jako stres!

Tělo je dokonalý stroj. Hlavním regulátorem tělesné teploty přitom bývá oběhový systém. Když je vám horko, krevní cévy se rozšíří, aby jimi mohlo projít více krve, což zvyšuje průtok krve do pokožky, kde se uvolňuje přebytečné teplo. V zimě, při pocitech chladu, se krevní cévy naopak stahují a udržují krev mimo pokožku a blíže k základním orgánům, čímž se teplo šetří. Jenže okolní teplota není to jediné, co tento funkční systém ovlivňuje. Škodí mu i depka!

Ženy versus muži

Cokoli, co do oběhu zasahuje, jako je třeba stres, který taktéž nahání krev k základním orgánům těla, může ovlivnit, zda potřebujete čepici a rukavice, nebo si vystačíte s lehčím oblečením. Pak je tu taky ta záležitost s pohlavím. Ženy mají obvykle méně svalové hmoty, méně odpařují póry v pokožce a jejich metabolismus je pomalejší, proto jim je oproti mužům ve stejné místnosti chladněji. Ona na sobě má svetr, on jen tričko, klasika!

Roli hrají i tělesné proporce a podíl tělesného tuku. Různé tvary a velikosti těla jsou také zodpovědné za rozdíly ve vnímání teploty. Zkrátka a dobře, pokud je něco větší, objemnější a tučnější, chladne to pomaleji a déle. A proto za pocitem většího horka nebo zimy stojí i věk. V jakém smyslu?

Jak jde čas s termoregulací

Starším lidem se tuková vrstva pod kůží postupem času ztenčuje, proto si většinou na chlad stěžují, skoro stejně jako lidé trpící anorexií. Tuk prostě představuje teplo. Pro toho, kdo jej nemá dost, je mu zima a chce zahřát, jsou tu nápady z kuchyně.

Organismus rozehřívá konzumace kořeněných jídel, teplých polévek, černého čaje či červeného vína, který podle čínské medicíny taktéž patří mezi „prohřívadla“ zvyšující srdeční frekvenci, stejně jako pórek, dýně, růžičková kapusta, česnek, cibule nebo křen. Pochopitelně, že se tělo otepluje i díky pohybu, který rovněž pomůže s prokrvením organismu a hlavně studených končetin.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat