Prostreno.cz

Domácí vývar z kostí spolehlivě léčí artritidu

Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A měly pravdu. Tedy hlavně, když jde o kostní vývar! Věřili byste tomu, že zlepšuje spánek i mozkové funkce? Nebo že urychluje opravu kožních buněk?

Čas na poctivý vývar? Nejlepší bude asi ten z kostí! Ten má v lidové medicíně tradici tak dlouhou, že začátek jeho éry nedokážou přesně určit ani historici ve spolupráci s archeology. Ale ruku na srdce – záleží na tom, jak dlouho si ho lidé servírují? Soustřeďme se raději na jeho pozitiva. Co všechno tato tekutina dokáže, tedy kromě toho, že zasytí a zahřeje?

Blaho pro klouby

Kostní vývar je bohatý na kolagen, který je nepostradatelnou výživou pro klouby, kosti, chrupavky, kůži, vlasy i nehty. Někteří odborníci dokonce zastávají názor, že může být velice přínosný při léčbě artrózy i artritidy, přičemž tlumí záněty a bolesti. No není tohle medikament „jako malovaný“?

Nepřítel celulitidy!

Jak již bylo zmíněno výše, krásná a zdravá pokožka se bez kolagenu neobejde. Proč ho nečerpat právě z domácí polévky? Mnoho a mnoho nezávislých výzkumů potvrdilo, že optimální příjem této cenné bílkoviny urychluje opravu kožních buněk. A vlastně, nejen to. Také zpomaluje tvorbu vrásek a jemných linií, zatímco působí jako prevence celulitidy. Vzhledem k tomu, že léto a plavková sezona se nezadržitelně blíží, je to možná dost zásadní informace…

Kvalitnější spánek a bystré myšlení

Vývar pochopitelně nenabízí jen hojné množství uvedené omlazující látky. Funguje i jako vcelku štědrý zprostředkovatel aminokyseliny zvané glycin. K čemu ta vám bude dobrá? To by vám vysvětlili američtí vědci, kteří na základě své studie došli k závěru, že je-li konzumovaná ve večerních hodinách, prokazatelně zkvalitňuje spánek. Ovšem ani když si ji dopřejete o něco dříve, nepřijdete zkrátka. Glycin totiž příznivě ovlivňuje mozkové funkce, a to včetně paměti, soustředění nebo ovládání emocí. Chcete-li být tedy kreativnější a koncentrovanější, pak se do přípravy kostního vývaru hned vrhněte!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618064/ - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat