Prostreno.cz

Bylinka zvaná šanta kočičí je spolehlivým harmonizátorem psychiky

Vypadá trochu jako máta, ale máta to není. Co je to? Přece šanta! Ta může i z toho největšího kočičího spáče udělat neúnavného akčního hrdinu. A z toho nejvystresovanějšího člověka zase ztělesněnou oázu relaxačního klidu!

Šanta kočičí se u nás pěstuje již od středověku. A své jméno nedostala jen tak náhodou. Svou silnou vůní přitahuje všechny kočky v okolí, přičemž podporuje jejich hravost, a dokonce zvyšuje aktivitu línějších jedinců. Řadě chovatelů se osvědčily i hračky s jejím obsahem, neboť jsou pro jejich mňoukající miláčky mnohem zajímavější a lákavější. Bylinka, kterou mnozí přirovnávají k mátě, však může zapůsobit i na člověka. A to hodně příznivě! Jaké schopnosti nabízí vám i celé rodině?

Uklidnění v krizových situacích

Zatímco šanta kočky doslova „poblázní“, na vás bude mít naopak mírně sedativní účinky. Patří totiž mezi adaptogeny, což znamená, že při stresu zoceluje organismus, čímž pomáhá zvládat vypjaté situace. Na rozdíl od jiných přírodních adaptogenů, které se musí užívat dlouhodoběji, ovšem funguje i jednorázově. Lze si ji tedy „naordinovat“ pouze v případech, kdy cítíte, že opravdu potřebujete zmírnit napětí a hodit se do psychické pohody. Obzvláště účinná je pak při nespavosti.

Snesitelnější menstruace

Vzhledem k tomu, že čaj připravený z tohoto kočičího lákadla prokazatelně zmírňuje svalové křeče, dají se s ním zahnat i menstruační bolesti. A co si budeme povídat, cokoli, co v tomto období přinese úlevu, se počítá. Tento blahodárný nápoj také povzbuzuje obranyschopnost a normalizuje krevní tlak, což je bezpochyby vítaná přidaná hodnota.

Trávení bez zádrhelů

Potíže s trávením čas od času postihnou každého, a to bez ohledu na věk či pohlaví. Proto je důležité mít po ruce prostředky, které si s břišní patálií co nejrychleji poradí. Jedním z nich je zmíněný druh „máty“, který zastavuje pálení žáhy i průjem.

Ocení ho ale i ti, kteří mají jiné trable – třeba ucpané dýchací cesty. Šanta se díky obsaženým éterickým olejům uplatní i při rýmě a bronchitidě. Nelze opomenout, že podle lidových léčitelů je její vnější použití báječnou první pomocí, která dezinfikuje a urychluje hojení povrchových zranění. Pěstování této rostliny je opravdu nenáročné, a pokud ji u sebe doma „ubytujete“, odmění se vám i tím, že odpudí komáry a další nezvané škůdce.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat