Prostreno.cz

Méně známé příznaky intolerance na lepek

Bolí vás hlava a jste náladoví? Ke všemu vám roste jeden pupínek za druhým? Zřejmě vám tak tělo dává na vědomí, že byste ho neměli zásobovat lepkem!

Lepek je přírodní bílkovina, která se vyskytuje hlavně v pšenici a příbuzných obilovinách, jako je ječmen a žito. Běžně se tedy nachází nejen v pečivu a mouce, ale třeba i těstovinách, strouhance a müsli. Máte podezření, že vám nedělá moc dobře a už se vidíte mezi celiaky? S takovou diagnózou možná ještě počkejte.

Není intolerance jako intolerance

Zatímco nesnášenlivost na lepek je popisována jako alergická reakce probíhající v zažívacím traktu, celiakie je dědičná autoimunitní porucha, která se projevuje chronickým zánětem tenkého střeva spojeným se zvýšenou propustností střevní stěny. I za ni může uvedená bílkovina, což je zřejmě důvod, proč se tyto termíny tak často zaměňují. Vraťme se ale zpět k lepkové nesnášenlivosti a symptomům, které ji mohou provázet. Nevolností a nepříjemným tlakem v celé břišní oblasti to totiž jenom začíná!

Původce bolestí hlavy

Že by vám voňavý a křupavý rohlík „zadělal“ na pořádný bolehlav? Ano, může se to stát. Tedy alespoň podle poznatků americké studie zveřejněných v magazínu The Journal of Neurology. Ty sdělují, že jmenovaný protein bývá takřka ukázkovým spouštěčem migrénových bolestí hlavy, které se u citlivých jedinců objevují několik hodin po jeho konzumaci.

Další signál –⁠ nevysvětlitelná únava  

I pocit naprostého vyčerpání, zejména tedy po jídle, bývá typickým příznakem intolerance na lepek. Je to proto, že jeho nesnášenlivost brání správné absorpci živin, kvůli čemuž je určitým tělesným orgánům odepřena potřebná výživa a tím i zdroj energie.

Prudké výkyvy nálad 

Ze závěrů rozsáhlého zahraničního výzkumu, o nichž informuje časopis Alimentary Pharmacology & Therapeutics, vyplývá, že lidé, kterým zmiňovaná bílkovina nesvědčí, bývají náchylní k úzkostem, depresím i emočním výkyvům, neboť jejich nervový systém nefunguje správně. Většina se také potýká s kožními problémy, a to včetně akné, lupénky a svědivých ekzémů. Zní vám to povědomě? Zkuste si naordinovat bezlepkovou dietu. Pokud však i nadále budou problémy přetrvávat, měli byste vyhledat odbornou pomoc.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat