Prostreno.cz

Projezte se k bystrému mozku

Sice tvoří mozek jen dvě procenta tělesné váhy, ale spotřebovává 20 procent energie, kterou náš organismus denně získává ze stravy. A strava je velmi důležitá i pro naši paměť. Prozradíme, jaké potraviny jí prospívají a které ne.

Náš mozek tvoří ze 75 procent voda. Proto také potřebuje hodně tekutin, aby mohl fungovat. Pokud jich nemá dostatek, začne vylučovat stresový hormon kortizol, který má zabránit výměně informací. Pokud vypijete denně alespoň dva litry vody, udržujete krev dostatečně tekutou a ta může následně zásobovat mozek kyslíkem.

Kromě dostatku tekutin ale náš mozek potřebuje další potraviny, aby mohl správně fungovat.

Bílkoviny podporují přenos informací

Aminokyseliny, nejmenší části bílkovin, působí přímo nebo v pozměněné formě jako nositelé informací. Tyto takzvané neurotransmitery se starají o to, aby se informace plynule dostávaly z jedné buňky do druhé. Dobrými zdroji bílkovin jsou ryby a mořské plody, libové maso a netučné mléčné výrobky a stejně tak luštěniny, celozrnné výrobky a ořechy.

Vitaminy skupiny B posilují dlouhodobou paměť

Vitaminy skupiny B jsou pro dlouhodobou paměť velmi důležité. Protože náš mozek ukládá věci dlouhodobě, vyžaduje biochemická spojení. Aby se mohly tvořit, je nutné mozek dostatečně zásobit živinami. Nedostatek vitaminu B se tak může projevit na našem myšlení. Vitamin B najdete v čočce, přírodní rýži, bramborách a celozrnných výrobcích. A doslova zlatým dolem vitaminu B jsou kvasnice. 

Omega-3 mastné kyseliny získáte z ryb

Omega-3 mastné kyseliny zlepšují prokrvení a chrání pře poškozením šedých buněk. Dostatečnou zásobu si zajistíte dvěma porcemi třeba lososa týdně. Kromě jiného omega-3 mastné kyseliny obsahuje řepkový a lněný olej, růžičková kapusta, špenát, avokádo, ořechy a sója.

Lesní ovoce pro obnovu buněk

Především červené a modré lesní plody jsou pro mozek dobré, protože podporují proces sebeobnovy buněk v těle. Nefunguje-li v mozku správně, není možné toxický odpad z buněk odplavit. Vědecky bylo potvrzeno, že ženy, které jedly pravidelně jahody a borůvky, zastavily ztrátu paměti, a dokonce odvrátily. Lesní plody jsou také plné antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před volnými radikály.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat