Prostreno.cz

Pečivo nemůže za to, že nehubnete. Vybírejte si to kvalitní.

Vyhýbáte se pečivu v domnění, že se po něm tloustne?

Pečivo za to ale určitě nemůže. Jistě, měli bychom vybírat to kvalitní, ale to bychom měli dělat z důvodů zdravotních.

Zhubnu, pokud vyřadím pečivo z jídelníčku?

Bezdůvodné vyřazování potravin nikam nevede. Samozřejmě, pokud vyřadíte pečivo, tak zhubnout můžete, ale není to z toho důvodu, že by za to mohlo pečivo. Tím, že vyřadíte určité potraviny ve svém jídelníčku a nenahradíte je jinými potravinami, vytvoříte kalorické deficity = uberete v jídelníčku kalorie, které přijímáte z pečiva a logicky začnete hubnout, ale má to také háček –⁠ znamená to rychlý úbytek na váze pouze zpočátku. Proč tedy úplně vyřazovat pečivo, pokud netrpíte intoleranci na lepek a pečivo máte rádi?

Bojíte se jíst pečivo večer? Zbytečně…

Další mýtus, který v souvislosti s pečivem neustále přetrvává, je konzumace pečiva v odpoledních hodinách. V očích mnohých to znamená  další ráno hned po probuzení minimálně tři kila navíc. Věřte ale, že metabolismus sacharidů se nemění, ačkoli už bylo šest hodin, nebo je venku tma. Proč se teda zabývat zbytečnými neopodstatněnými mýty? Neexistují potraviny, po kterých se přibírá. A neexistují potraviny, po kterých se hubne. Ano, platí to i pro pečivo. Určitě je ale důležité respektovat biorytmus v těle a večer jíst nejpozději 2 hodiny před spaním.

Mýtus –⁠ lepek

V současné době je velkým mýtem tvrzení, že lepek škodí nám všem. I zdravým lidem. Což by znamenalo, že bychom všichni měli dodržovat bezlepkovou dietu. Je samozřejmě dobré hlídat si, abychom se lepkem necpali od rána do večera, ale pokud netrpíte nějakou formou nesnášenlivosti lepku, není žádný důvod bezlepkovou dietu držet. Pokud lepek z jídelníčku kompletně vyřadíte, a pak si za nějakou dobu vzpomenete, že byste si rádi nějakou tu houstičku dali, mohou se vyskytnout problémy. Naše střeva už najednou nevědí, jak si s lepkem poradit. Navrácení lepku do jídelníčku může být běh na dlouhou trať s možností toho, že se lepku skutečně budete muset vzdát.

Jak si vybrat kvalitní pečivo

Dobrou volbou bude žitné, nebo kváskové pečivo. Obsahuje více vlákniny, minerálních látek a vitaminů. Pozitivem také je, že žitný chléb, který vydrží déle čerstvý a chutný. Největší podíl vlákniny je ale v pečivu celozrnném (ve 100 g je průměrně 10 g vlákniny), je také náročnější na trávení.

A proč se snažit pečivo lépe vybírat?

Asi vás zklamu, ale menší podíl kalorií v tom nehledejte. Jde převážmě o živiny, které ,to správné‘ pečivo obsahuje. Dokonce druhy, které obsahují různá semínka, mohou mít více kalorií, než třeba tukový rohlík. Jde však nejen o kalorie, ale i o obsažené živiny. Celozrnné mouky vznikají rozemletím celého zrna včetně otrub a klíčku. Mají tak vyšší obsah vlákniny, bílkovin, tuku, minerálních látek a vitaminů. Podobně to platí i pro pečivo žitné. Glykemický index je nižší, proto ideálně v kombinaci s bílkovinami zasytí na delší dobu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat