Prostreno.cz

I banány čelí chorobné pandemii

Praktické balení, skvělá chuť i dostupnost. Banán patří k nejoblíbenějším druhům ovoce na světě. Dokážete si představit, že by najednou neexistoval? Tahle hrozba začíná být reálná!

Svět se již přes rok zabývá převážně pandemií koronaviru, takže jiným válkám se tolik pozornosti nedostává. To ale neznamená, že nejsou. Představte si, že přijdete do svého oblíbeného obchodu s ovocem a zeleninou – s úmyslem nakoupit si šťavnaté a slaďoučké banány. Jenže pult zeje prázdnotou. Jeden den, druhý, pátý, desátý. Banány nejsou! Ne, to není vzpomínka na socialismus a dlouhé fronty, ale reálná hrozba 21. století. I banány totiž čelí své vlastní ničivé pandemii, která je může vymazat z povrchu zemského. Co se děje?

Houba, o kterou nikdo nestojí

Předním světovým vývozcem banánů je Ekvádor, následovaný Filipínami, Kostarikou, Guatemalou a Kolumbií. A právě tyto státy opětovně hlásí boj s takzvanou panamskou chorobou, což je onemocnění rostlin, které infikuje rostliny banánů.

Jedná se o chorobu způsobenou houbou Fusarium oxysporum (Srpovnička špičatovýtrusá), kterou charakterizuje syndrom žlutých listů, jež nakonec vede k ohnutí řapíku. A také blokace transportu živin a vody v rostlině. Ta následně uhyne. Patogen je přitom rezistentní na fungicidy, tedy pesticidy používané k ničení hub, které napadají rostliny a působí na nich ekonomické škody.

Geneticky upravené banány?

Momentálně se vědci zabývají tím, jak překonat tuto banánovou pandemii, která bude zvlášť důležitá hlavně pro ekonomiku Jižní Ameriky. Podle BBC vyvinuli australští vědci geneticky modifikovaný banán (ano, plný chemie), který je vůči pandemické nemoci odolný, ale regulační orgány jej ještě musí schválit coby bezpečnou potravinu pro lidskou spotřebu.

Trochu jiná karanténa

Prozatím postižení farmáři mají nařízeno, aby všechny infikované rostliny umístili do karantény. Problém se tak rozhodně nezlehčuje, neboť v padesátých letech vypuknutí panamské choroby téměř zničilo komerční produkci banánů a vypadá to, že se noční můra skutečně opakuje.

A co bude dál?

V současné době nové ohnisko plísně ohrožuje produkci banánu Cavendish, dnes nejoblíbenějšího kultivaru. Snad se výzkumníkům podaří najít řešení vhodné a výhodné pro všechny. Doufejme, že s pomocí moderní technologie na plíseň vyzrají, ale zároveň nesníží kvalitu a nutriční profil banánů.

Tohle populární ovoce je bohaté na vitamin B6, vitamin C, mangan, draslík a bílkoviny. Patří k dobrým zdrojům vlákniny a obsahuje rezistentní škrob, který tělo neumí strávit. Po konzumaci banánů se tak dostavuje pocit zasycení na delší dobu. Byla by škoda o takovou dobrotu přijít, nemyslíte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat